Photoshop fyller 20

Les historien om verdens mest populære grafikkprodukt.

Photoshop fyller 20
Esken til Adobe Photoshop 1.0 Bilde: Adobe

I dag, den 19. februar, er det 20 år siden det mest kjente av alle bilderedigeringsprogrammer, Adobe Photoshop, kom ut i versjon 1.0. Det er ikke alle produkter som er forunt å ha blitt et verb, men Photoshop er blant disse.

Men historien til Photoshop er faktisk enda litt en del lenger. Allerede i 1987 begynte Thomas Knoll, doktorgradstudent ved University of Michigan, å skrive et program for visning av gråtonebilder på en monokrom skjerm. Dette ble gjort på en Macintosh Plus. Han kalte programmet først for Display, men døpte det i 1988 om til ImagePro etter å ha videreutviklet et sammen med broren John.

Senere samme år fikk Thomas Knoll til en kortsiktig distribusjonsavtale med skannerprodusenten Barneyscan, som skal ha distribuert omtrent 200 eksemplarer av programmet, som ha hadde fått navnet Photoshop 0.87, sammen med en skanner.

Verktøylinjene til Adobe Photoshop 1.0 (til venstre) og CS4
Verktøylinjene til Adobe Photoshop 1.0 (til venstre) og CS4 Bilde: Adobe

Etter dette, men fortsatt i 1988, besluttet Adobe å begynne markedføring av programmet. Avtalen kom på plass i 1989. Versjon 1.0 ble lansert den 19. februar 1990.

– For 20 år siden antok Adobe at de kom til å selge 500 eksemplarer i måneden av Photoshop. Man kan nok si at vi overgikk den prognosen, sier Thomas Knoll, i en pressemelding. Han jobber fremdeles hos Adobe.

Adobe bommet nok litt i sine prognoser, for i dag har Photoshop mer enn 10 millioner brukere globalt.

– Det er fantastisk å tenke på at programmet i dag benyttes av millioner av mennesker. Vi visste den gang at vi hadde banebrytende teknologi, men vi kunne aldri ha gjettet hvor mye det skulle komme til å påvirke alt av fotografier rundt oss. Muligheten til å plassere mennesker «sømløst» i fotografier var bare begynnelsen på Photoshops magi, fortsetter Thomas Knoll.

Photoshop har kommet i mange nye versjoner siden slutten av 1980-tallet. Adobe selv trekker spesielt fram to versjoner. I versjon 3.0 fra 1994 ble «layers» introdusert. Dette gjorde det enklere å lage komplekse fotokomposisjoner. I versjon 7.0 fra 2002 kom «healing brush», som gjør det enklere å retusjere fotografier og å fjerne flekker og rynker uten å påvirke lys eller teksturer.

Senere har Adobe også kommet med forbrukerutgaven Photoshop Express og webutgaven Photoshop.com. Den første utgaven som ble tilgjengelig for Windows var 2.5, som kom i 1993.

En oversikt over hvilken funksjonalitet som kom når, kan du lese i Wikipedia.

    Les også:

;