UTVIKLING

PHP er klar for Android

Nå kan mobilapplikasjoner lages med det mye brukte skriptspråket.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juli 2010 - 10:27

Android-applikasjoner skrives vanligvis i Java, men det finnes også muligheter for dem som har mer kunnskaper innen skriptspråk.

Digi.no har tidligere skrevet om Android Scripting Extension (ASE), som har blitt døpt om til Scripting Layer for Android (SL4A). Dette gjør at skripts basert på en rekke ulike språk får tilgang til mange av programmeringsgrensesnittene i Android.

Fra før støtter SL4A språkene Python, Perl, JRuby, Lua, BeanShell, JavaScript, Tcl og shell, men nylig ble et nytt prosjekt startet opp for at også det også skal være mulig å bruke PHP på denne måten.

PHP for Android-prosjektet (PFA) har allerede utgitt den første utgaven av programvaren, riktignok med versjonsnummer 0.1.

De fleste forbinder PHP med webapplikasjoner, men det er altså ikke tanken her. I stedet gjør løsningen det mulig for utviklere som er bedre kjent med PHP enn med Java å lage egne, personlige Android-applikasjoner som kan brukes på egen mobil eller spres til andre som har PHP for Android installert.

Selve installasjonen er relativt enkel. Fordi PFA krever R26-utgaven av SL4A/ASE, som ennå ikke er utgitt, må man foreløpig laste ned og installere en uoffisiell versjon fra PFA-nettstedet, før man installerer PFA. Begge deler kan gjøres ved hjelp av mobilens strekkodeleser (Barcode Scanner er vel den mest brukte).

Når begge deler er installert, kan man starte ASE på mobilen. Da får man opp en liste med demoskripts som man teste ved å peke på dem. Det er også mulig å legge til nye skripts fra det samme vinduet, samt å redigere de eksisterende.

Ifølge phpinfo-skriptet som følger med, er PFA basert på PHP 5.3.3RC2.

En video som viser hvordan PFA installeres og brukes, finnes på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.