PHP er strategisk viktig for Microsoft

Lokker utviklere med forbedret ytelse og verktøy.

PHP er strategisk viktig for Microsoft

Lokker utviklere med forbedret ytelse og verktøy.

Skriptspråket PHP er blant de mest brukte språkene i verden til å lage webapplikasjoner. Språket er forholdsvis enkelt å komme i gang med og har egenskaper som gjør det attraktivt for både små og ganske store prosjekter.

Undersøkelser viser at mens de fleste PHP-utviklere bruker en Windows-pc som arbeidsstasjon, kjøres de fleste PHP-baserte løsninger på andre operativsystemer enn Windows - typisk i et LAMP-basert oppsett (Linux, Apache, MySQL og PHP/Perl/Python).

Microsoft ønsker at flere PHP-baserte webapplikasjoner baseres på selskapets programvare og har de siste årene kommet med nye løsninger som skal bidra til dette.

-PHP er strategisk viktig for Microsoft, sier Rune Zakariassen, fagansvarlig i Microsoft Norge, til digi.no. Han mener produktporteføljen til Microsoft omkring PHP nå er rimelig komplett.

Zakariassen forteller at Microsoft har bidratt aktivt til utviklingen av PHP 5.3 og 6, særlig når det gjelder ytelse og threading.

- PHP-ytelsen var tidligere vesentlig bedre med Linux og Apache enn med Windows. Årsaken er at PHP i utgangspunktet er prosessorientert. Prosesser er «billige» å starte på Unix-systemet, men betydelig mer «kostbart» på Windows, som er trådorientert, forteller Zakariassen.

Rune Zakariassen i Microsoft Norge.
Rune Zakariassen i Microsoft Norge. Bilde: Harald Brombach

Han forklarer at Microsoft har løst dette ved hjelp av FastCGI for IIS, som er et programmeringsgrensesnitt (API) inn mot Microsofts webserverprogramvare. Dette starter en prosesspool hvor en enkelt prosess kan benyttes om igjen av mange spørringer etter hverandre. Dette skal gi betydelig økt ytelse for PHP på Windows.

Microsoft tilbyr nå også WinCache, en akselerator som kan mellomlagre PHP bytekode i minnet. Microsoft hevder denne er minst like raskt som Zend Server. Zakariassen viser til denne testen, hvor ytelsen til de to akseleratorene sammenlignes ved kjøring av Wordpress og SilverStripe.

WinCache er forøvrig basert på åpen kildekode.

- Vi har også lage en PHP database-connector for SQL Server, sier Zakariassen og legger til at SQL Server skalerer lenger og har høyere skrivehastighet enn MySQL,

Dessuten har Microsoft implementert støtte for blant annet PHP i selskapet nettskyplattform, Windows Azure.

- Azure er teknologiagnostisk, noe det ikke var for et år siden. Dette går blant annet fram av at .NET Services har skiftet navn. Det er nå REST (Representational State Transfer) og ikke .NET som er det sentrale, forklarer Zakariassen.

- På Azure trenger utviklerne bare forholde seg til drift av selve applikasjonen. Azure er den eneste nettskyløsningen som PHP i en plattform, som en tjeneste, sier han.

Microsoft tilbyr også PHP-støtte i selskapet Expression Web-verktøy. Dette inkluderer ifølge Zakariassen også debugging, kildekodeutheving og standardbasert støtte for CSS og HTML.

- Vi har laget et kontrollbibliotek for bruk og manipulering av objekter, tilsvarende det vi tilbyr for ASP. Dette inkluderer for eksempel ferdige webkontroller for Silverlight, og utviklerne kan programmer med tilgang til SQL Azure og Storage via kontrollbiblitektet.

Zakariassen forteller videre at Microsoft ønsker å opprette relasjoner med PHP-utviklere i Norge. Selskapet skal bidra i forbindelse med konferanser og seminarer framover.

- Dette er en del av vår SaaS-stategi. Der er det viktig med bred støtte for applikasjonsutvalget, og mindre viktig hva slags teknologi dette skjer med.

    Les også:

Til toppen