PHP-selskapet Zend selges

Kan gi økt fotfeste hos enterprise-kunder.

PHP-selskapet Zend selges
Zend Technologies ble denne uken kjøpt opp av Rouge Wave Software, et selskap som i større grad har henvendt seg til store virksomheter. Bilde: Zend Technologies

Amerikanske Rogue Wave Software kunngjorde i går at selskapet har kjøpt Zend Technologies, det kommersielle selskapet som nok i størst grad har bidratt til utbredelsen og utviklingen av programmeringsspråket PHP.

Jubileum i år: Feiret 20 år med PHP-basert webutvikling 

PHP-utviklere

Zend ble etablert i Israel av Andi Gutmans og Zeev Suraski, som samarbeidet med Rasmus Lerdorf om i lage PHP 3.0 i 1998. Selskapet tilbyr i dag blant annet utviklerverktøy, rammeverk og ulike serverprodukter for nettsteder som primært er PHP-baserte på serversiden.

Selskapet som kjøper Zend, altså Rouge Wave Software, ble etablert i USA i 1989. Det tilbyr i dag blant annet kryssplattformverktøy for programvareutvikling, samt integrerte komponenter for ulike typer tungregnesystemer.

– Dagens kunngjøring utvider Rogue Wave til PHP-basert web- og mobilapplikasjonsutvikling, samt understreker målet vårt om å gjøre utviklere til helter ved å akselerere deres mulighet til lage storartet kode, sier Brian Pierce, CEO i Rogue Wave, i en pressemelding.

– Med Zend inkludert har vi nå produkter som fremskynder C-, C++, C#-, Java- og PHP-utvikling, noe som reflekterer hvordan programvare i dag skapes på tvers av språk, plattformer og team, sier Pierce.

Lerdorf: – Kjører bedriten kode ekstremt bra 

Rettet mot enterprise

Gutmans, som siden 2009 har vært CEO i Zend, skriver i et innlegg på LinkedIn at oppkjøpet vil være viktig for å gjøre Zend og PHP rustet for også kunne nå og betjene de aller største selskapene. Rogue Wave har drøyt 3000 enterprise-kunder fordelt på en rekke bransjer. Det har ifølge Gutmans lange tradisjoner innen utvikling av virksomhetskritisk programvareutvikling.

Rogue Wave har også et fotfeste fra før innen åpen kildekode-fellesskapet, spesielt etter at selskapet kjøpte OpenLogic i 2013, et selskap som blant annet tilbyr support for sertifiserte, åpen kildekode-baserte programvarepakker.

Både Gutmans og Suraski, som er teknologidirektør i Zend, sier i en pressemelding at teknologiene til de to selskapene utfyller hverandre godt.

– Med de samlede Rogue Wave-produktene kan vi tilby kunder muligheter som spenner fra prototypisk til DevOps til produksjon. Dette er en fortsettelse av vår visjon om å støtte PHP-fellesskapet og å gjøre bruken av PHP enkelt, tilgjengelig og sikker i krevende miljøer, sier Suraski.

Det er uklart om Zend vil bli et heleid datterselskap av Rogue Wave, slik OpenLogic er, eller om selskapet blir fusjonert inn i Rogue Wave. De økonomiske betingelsene for oppkjøpet er ikke oppgitt.

Leste du denne? MariaDB får innebygd tabellkryptering