RESULTATERFINANS

Pilene peker nedover for HP

Selger igjen mer skriverrekvisita enn servere.

HP-sjef Meg Whitman mener snuoperasjonen er i rute. Hun sier også at mye arbeid gjenstår.
HP-sjef Meg Whitman mener snuoperasjonen er i rute. Hun sier også at mye arbeid gjenstår. Bilde: ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images / All Over Press
27. nov. 2013 - 11:31

HP avsluttet regnskapsåret sitt 31. oktober. Tallene for kvartalet og for hele året ble publisert i går kveld.

Fjerde kvartal viser 2,8 prosent lavere omsetning, 29,1 milliarder dollar, enn samme kvartal i fjor. I fjor ble fjerde kvartal gjort opp med et tap (nettoresultat før skatt) på 6,7 milliarder dollar. Nå leverer HP et overskudd på 1,8 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg er omsetning og resultat i overkant av hva analytikerne hadde ventet. Det førte til et lite hopp i HPs aksjekurs.

Fjorårets negative bunnlinje skyldes en goodwill-avskrivning på 8,8 milliarder dollar. Uten denne avskrivningen ville nettoresultatet før skatt havnet på 2,2 milliarder dollar. Forholdet mellom nettoresultat og omsetning er altså lavere enn i fjor.

HP bekrefter at driftsmarginen er svekket: De oppgir en «non-GAAP operating margin» (altså korrigert blant annet for Autonomy-avskrivningen) på 9,0 prosent for fjerde kvartal i år, mot 10,4 prosent for fjerde kvartal i fjor. Driftsmarginen for 4. kvartal er også dårligere enn gjennomsnittet for regnskapsåret 2011–2012, da den nådde 9,3 prosent. Driftsmarginen for hele året 2012–2013 er 8,5 prosent.

At marginene svekkes samtidig som omsetningen svekkes, tyder på at snuoperasjonen som toppsjef Meg Whitman har ledet i to år, står overfor betydelige utfordringer.

Whitman sier selv at snuoperasjonen er i rute.

Prognosen for resultat per aksje i inneværende kvartal og regnskapsår tar forbehold om amortisering av immaterielle verdier og utgifter til restrukturering.

Det innebærer at man kan vente seg overraskelser.

I regnskapsåret 2011–2012 skrev HP av goodwill og immaterielle verdier for 18 milliarder dollar. På toppen av dette kom 2,3 milliarder dollar i restrukturering. Regnskapsåret 2012–2013 ble gjort opp uten store goodwill-avskrivninger, men det var fortsatt 990 millioner dollar i restrukturering.

Balanseregnskapet viser at HP fører opp goodwill og immaterielle verdier for 34,3 milliarder dollar. Det er en anselig bit av selskapets børsverdi på 48,2 milliarder dollar.

HP er verdens nest største pc-leverandør. Regnskapet viser at pc-omsetningen er redusert med 1,7 prosent til 8,6 milliarder dollar fra oktoberkvartalet i fjor til oktoberkvartalet i år. Det innebærer at HP gjør det langt bedre enn markedet. Men driftsresultatet for pc-virksomheten er svekket med 16 prosent, til 259 millioner dollar.

Skriveromsetningen øker med 1 prosent, til 6,0 milliarder dollar. Driftsresultatet er bedret med 0,4 prosent, til 1,1 milliarder dollar. Omsetningen i denne avdelingen fordeles på tre felter: rekvisita, maskinvare til bedrift og maskinvare til forbruker. Rekvisita var HPs melkeku i mange år. Rekvisitaomsetningen er ned 4 prosent, til 3,9 milliarder dollar, altså nesten to tredeler av den samlede skriveromsetningen. Omsetningen av skriver til bedriftsmarkedet øker med 5 prosent, til forbrukermarkedet med 7 prosent.

Tallene for Enterprise Group viser en samlet omsetningsøkning på 2 prosent til 7,6 milliarder dollar. Av dette er 3,5 milliarder dollar industristandardservere, opp 10 prosent. 2,2 milliarder dollar er teknologitjenester, ned 6 prosent. Lagring er opp 1 prosent til 952 millioner dollar. Nettverksutstyr er opp 3 prosent til 656 millioner dollar. Virksomheten tynges fortsatt av Itanium-servere («business ciritical systems»), der omsetningen faller med 17 prosent til 334 millioner dollar.

Med andre ord: HP solgte skriverrekvisita for 3,68 milliarder dollar, x86-servere for 3,45 milliarder dollar.

Driftsresultatet til Enterprise Group er svekket med 10 prosent, til 1,1 milliarder dollar.

Avdelingen Enterprise Services – virksomheten som HP skaffet seg da de kjøpte EDS i 2008 for 14 milliarder dollar – fortsetter utforbakke i stor fart.

Her faller omsetningen med 9,3 prosent til 5,8 milliarder dollar. Driftsresultatet faller med 40 prosent til 255 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Satsingen på programvare gir fortsatt mager resultat: Omsetningen er ned 9 prosent til 1,1 milliarder dollar. Avdelingen er tydeligvis bedre drevet enn tidligere: Driftsresultatet er opp 3 prosent til 328 millioner dollar.

Med under 20 prosent av omsetningen til Enterprise Services, leverer altså programvarevirksomheten et driftsresultat som er 30 prosent større.

– Det gjenstår mye for oss å gjøre, sier toppsjef Meg Whitman.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.