TELEKOM

Pirat-ISP leverer til kommunalt selskap

Ny bredbåndsleverandør vekker oppsikt i Sverige.

20. juli 2010 - 12:59

«Pirate ISP» er ikke som andre ISP-er. De forsvarer retten til å laste ned fritt via bittorrent, om så filmselskaper og plateselskaper vrir seg i smerte og sinne. Og de har som formål å skaffe penger i partikassa til Piratpartiet, et politisk parti som noe motvillig knyttes til The Pirate Bay.

Nå har Pirate ISP etablert seg i den svenske byen Lund. I følge avisa Sydsvenskan leverer de nå bredbåndstjenester til Lunds Kommunala Fastigheter (LKF).

I Sverige er det ofte slik at vanlige lønnsmottakere leier subsidierte boliger av kommunen framfor å kjøpe, slik det vanligste er i Norge. Dermed blir koblingen mellom myndigheter og bolig tettere enn vi er vant med her hjemme.

Siden svenske myndigheter har kjempet en årelang kamp mot The Pirate Bay og neppe er gald i Piratpartiet, tillegges Pirate ISPs inntog i det svenske, kommunale folkhemmet en viss vekt. Dette på tross av at bare noen hundre sjeler så langt har valgt å benytte seg av tilbudet.

Men ambisjonene er det ikke noe å si på.

- Vi vil ta fem prosent av markedet til å begynne med. Det tror vi ikke er umulig. I tillegg har vi andre avtaler i pipelinen som gjør at vi kan spre oss til andre steder i landet, avhengig av hvordan det funker her, sier direktør Gustav Nipe i Pirate ISP til Sydsvenskan.

Fordelene med Pirate ISP framfor Telia eller Telenor-eide Bredbandsbolaget er at du får garanti mot at det blir lagt restriksjoner på fildeling og andre aktiviteter som ikke er helt stuerene.

- Vi garanterer at ingen kunde skal risikere å få et utrivelig brev fra Henrik Pontén, sier Nipe.

Pontén er leder for Svenska Antipiratbyrån, som driver klappjakt på fildelere med loven i hånd.

Nipe sier at hensikten med ISP ikke bare er å skaffe midlert til partikasa, men også å politisere debatten om internettleverandører. Med andre ord er det snakk om handling framfor prat når man tilbyr kunder i kommunalt husvære en sensur- og innsynsfri nettforbindelse.

Det er fra tidligere kjent at The Pirate Bay i startfasen fikk hjelp av forretningsmannen Carl Lundström, arving av knekkebrød-dynastiet Wasa. Lundström har uttrykt sterk antipati mot innvandrere og regnes av mange som høyreekstremist.

Hvor Pirate ISP har fått startkapitalen fra, vil Nipe ikke ut med.

- Vi føler oss trygge i vår finansielle situasjon, er Gustav Nipe vil si.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.