BEDRIFTSTEKNOLOGI

Piratanklaget russer stilles for USA-rett i juni

Rettssaken mot den russiske kryptografen Dmitry Sklyarov, den første for brudd mot DMCA, USAs omstridte lov om kopiering av digitalt materiale, starter antakelig i juni.

28. nov. 2001 - 11:41

Dmitry Sklyarov ble arrestert 16. juli i år etter å ha holdt et foredrag på hackersamlingen DefCon i Las Vegas. Den russiske kryptografen og doktorgradsstudenten hadde i våres på oppdrag fra Moskva-selskapet ElcomSoft Ltd laget et program som bryter kopibeskyttelsen til Adobes e-bokformat. ElcomSoft hadde så lagt programmet ut til salgs på sitt nettsted. Adobe anmeldte saken til USAs føderale politi FBI.

Sklyarov er den første som stilles for amerikansk rett etter den omstridte loven DMCA - Digital Millennium Copyright Act - som regulerer kopiering av opphavsrettsbeskyttet materiale i digital form. Loven kriminaliserer forhold som er beskyttet av andre kopieringslover, blant annet muligheten til å ta personlige kopier av lovlig kjøpte eksemplarer av opphavsrettsbeskyttet materiale. Den kriminaliserer også forsøk på å finne måter å bryte digitalt kopieringsvern, selv når dette har til hensikt å prøve ut hvorvidt et gitt kopieringsvern er holdbart eller ikke. Forskere og forbrukere er grupper som protesterer heftig mot loven.

Sklyarov satt fengslet i tre uker før han ble sluppet fri under kausjon. Han bor nå med kone og to barn i en leilighet i San Mateo i California, og arbeider videre på sin doktorgradsavhandling. Siktelsen innebærer fem punkter, hver med strafferamme på fem års fengsel, og mulige bøter på inntil 500.000 dollar.

I et rettsmøte mandag, ble anklagemyndighetene og Sklyarovs forsvarer enige om en framdriftsplan som innebærer forutgående rettshøringer fra 4. mars, slik at rettssaken kan startes en gang i juni. En av årsakene til at de forutgående høringene først starter i mars, skal være hensynet til forsvarsadvokatene som trenger tid for å få oversatt bevismateriale fra russisk til engelsk.

Sklyarov fyller 27 år 18. desember. Han har erklært seg uskyldig etter siktelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.