Piratene inntar Alltinget

Gjennombrudd på Island.

Piratene inntar Alltinget
Alltinget på Island går for å være verdens eldste parlament. Av de 56 delegatene som ble valgt inn i helgens Alltingsvalg kommer tre fra Piratpartiet. Bilde: Wikipedia

Piratene har inntatt verdens eldste parlament, Alltinget på Island. Ifølge bloggen til Piratparti-bevegelsens grunnlegger Rickard Falkvinge, har partiet fått 5,1 prosent oppslutning i valget.

Dermed ser det ut som tre pirat-delegater kan belage seg på å gjøre jobben som folkevalgte de neste fire årene.

Dette er første gang partiet blir representert i et lands nasjonalforsamling. Dette er dermed partiets største suksess etter at de fikk inn ti delegater til Europaparlamentet i 2009.

Det islandske piratpartiet er forholdsvis nytt. Det ble offisielt stiftet for ni måneder siden, men ble dratt i gang av Birgitta Jónsdóttir. Hun ble valgt inn i Alltinget i 2009 i kjølvannet av finanskollapset som herjet sagaøya. Hun har siden meldt overgang til Piratpartiet, men er også kjent som aktivist på vegne av blant annet Wikileaks.

Nå spørs det om det norske Piratpartiet vil klare å gjennomføre et tilsvarende valg til høsten. Tidligere i år ble det klart at de i alle fall vil stille lister i samtlige av landets fylker.

I 2009 gjorde den sosialdemokratiske alliansen et brakvalg på Island og en rødgrønn regjering under ledelse av Jóhanna Sigurðardóttir ble formet.

I årets valg har konservative Selvstendighetspartiet og sentrumsnære Fremskrittspartiet trukket det lengste strået. Det er ventet at de to partiene vil danne basis for en ny regjering hvis hovedsak vil være å trekke en EU-søknad landet har inne.

For å lese mer om valget på island anbefales denne Wikipedia-artikkelen.

    Les også:

Les mer om: