JUSS OG SAMFUNN

Piratene nærmer seg EU-parlamentet

Det svenske Piratpartiet får politisk makt etter neste års EU-valg, ifølge fersk undersøkelse.

29. des. 2008 - 10:31

Det svenske partiet har siden stiftelsen i 2005 kjempet for fri fildeling, som de mener er et gode for både forbrukere og samfunnet for øvrig.

Grunnlegger og partileder Rickard Falkvinge øynet allerede året etter et lite håp om å sikre seg en plass i den svenske riksdagen, men fikk til slutt bare 0,63 prosent av stemmene ved valget i 2006.

Siden den gangen har debatten rundt den omstridte svenske overvåkningsloven (FRA-loven) og fildelingsspørsmål gitt partiet håp om å vinne frem ved neste års valg til EU-parlamentet.

Selv om Piratpartiet er et lite parti har de ifølge E24.se en sjanse til å vinne en representant ved EU-valget i 2009.

- Det er en trend for tiden at man skal låse inn informasjon og overvåke alle innbyggere. Vi skal arbeide for fri fildeling og grunnleggende rettigheter for folket, sa Falkvinge til Tidningarnas Telegrambyrå (TT) forrige måned.

Den svenske statsviteren Ulf Bjereld fra Universitetet i Gøteborg tror partiet har relativt gode muligheter. Blir valgdeltakelsen som ved valget i 2004 vil det ifølge professoren bare kreve 100.000 stemmer for å få en plass.

– Jag mener at Piratpartiet har blitt glemt i debatten. Dersom de havner i den lykkelige situasjonen at disse spørsmålene havner på agendaen også til våren tror jeg at de har et mobiliseringspotensial, sier han til TT.

Piratpartiet har nylig bestilt en Sifo-undersøkelse som viser at partiet har et realistisk håp om å bli representert i EU-parlamentet etter valget om et halvår.

Ifølge undersøkelsen sier hver femte respondent at de vurderer å stemme på partiet.

- Dette viser at velgerne er klare for å bytte ut de sittende politikerne for å slippe overvåkning og registrering, sier nestleder Christian Engström i Piratpartiet, som står øverst på partiet EU-liste.

- Det er først på valgdagen at dette avgjøres, men denne undersøkelsen viser at vi har styrken som trengs for å ta oss inn i EU-parlamentet, legger han til.

Her hjemme har Venstres ungdomsparti ved flere anledninger flagget sin støtte for Piratpartiets kampsaker.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.