Piratene trenger din hjelp

Vi trenger en digital gneldrebikkje. Slik kan du hjelpe, skriver digi.nos redaktør.

Piratene trenger din hjelp
Piratpartiet forsøker seg i Norge, men trenger underskrifter. Selv om du ikke vil stemme på partiet bør du kunne gi en signatur, mener digi.nos redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i denne kommentaren. Bildet er fra en demonstrasjon i Tyskland tidligere i sommer. Der ble Piratpartiets flagg tonet i kampen mot Acta. Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press

Fredag kunne digi.no melde at Piratpartiet er klar for valgkampen i 2013. Med et av de sterkeste IT-navnene vi har i Norge, Håkon Wium Lie, i styret og Geir Aaslid som nyvalgt kaptein er håpet at partiet skal seile inn på tinget neste år.

Til det trengs det 5000 underskrifter, noe de så langt ikke er i nærheten av. Min oppfordring til deg er å hjelpe partiet på vei med å donere din signatur. Det er behov for Piratpartiet, selv om de har en veldig lang vei å gå før de kan tråle maktens korridorer.

Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.
Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.

Partiet har klart å enes om ett kjerneprogram på 11 punkter. Ingen av dem er egnet til å bevege store velgergrupper, og de mener ingen ting om spørsmål som utdanning, helsevesen eller utenrikspolitikk. Hvem som vil representere partiet dersom de skulle bli representert på Stortinget er også helt i det blå. Partiet har med andre ord svært små sjanser. Men de behøves.

Ingen av de etablerte partiene har nemlig tatt inn over seg de enorme samfunnsomveltningene IT har, og i økende grad, vil bety i årene som kommer. Internett endrer samfunnet vårt, måten vi sosialiseres, kommuniserer og forbruker. Dette har lovgiverne, altså våre folkevalgte politikere, i alt for liten grad tatt inn over seg.

Det er dette vakuum Piratpartiet forsøker å fylle. Partiet har hatt en viss suksess som et protestparti i Europa, blant annet ved delstatsvalg i Tyskland. I kjølvannet har det forhåpentligvis blitt en høyere oppmerksomhet og bevissthet om digitaliseringens konsekvenser.

Dersom partiet kommer så langt at de får stilt lister ved neste års valg vil de kunne ta del i debatten. Det kan igjen føre til at de etablerte partier tar Piratenes kjerneprogram inn over seg og samfunnet setter det under debatt. Nyhetsbildet de siste ukene har for alvor vist at vi trenger en politisk, digital gneldrebikkje.

Vi tør ikke spå at Piratpartiet vil gjøre politisk suksess, men dersom de får vridd det offentlige ordskiftet noen hakk i den digitale retning så har de gjort mye. Din signatur på denne blanketten vil kunne hjelpe til at det kan skje.

    Les også:

Les mer om: