JUSS OG SAMFUNN

Pirater aksjonerte mot svensk etterretning

Ble straks anholdt av bevæpnede vakter.

Gustav Nipe fra Ung Pirat ved «spionbilen» de parkerte utenfor det svenske etterretningsorganet FRA.
Gustav Nipe fra Ung Pirat ved «spionbilen» de parkerte utenfor det svenske etterretningsorganet FRA. Bilde: Privat
9. jan. 2014 - 11:25

Piratpartiets ungdom gikk tirsdag til aksjon mot det svenske etterretningsorganet Försvarets radioanstalt (FRA), som driver signalspaning og overvåker all nettrafikk som krysser Sveriges landegrenser.

Målet var å overvåke overvåkerne, skriver nettstedet Torrentfreak.

En lilla kassebil med overvåkningsutstyr ble parkert få meter fra hovedkontoret til en av Sveriges hemmelige tjenester, som holder til i landlige omgivelser på øya Lovön vest for Stockholm.

– Hverken politikere eller FRA-ledere ønsker å fortelle hva de faktisk holder på med. Så da mente vi det var nødvendig å bedrive litt signalspaning selv, sier ungdomspartiets leder Gustav Nipe.

Pågrepet

De tre ungdommene til stede rakk imidlertid ikke å fange opp data. De ble straks pågrepet av bevæpnede vakter og holdt tilbake i 45 minutter, mens bilen ble gjennomsøkt.

«Spionene» fikk klar beskjed om at de ville bli arrestert hvis de gjorde forsøk på å aktivere utstyret sitt, skriver Torrentfreak.

Gustav Nipe reagerer på behandlingen, som han beskriver som aggressiv. Ungdomspolitikeren fremholder at de verken tok seg inn på forbudt område eller bedrev noen form for ulovlig aktivitet.

– Alle har lov til å skanne luften etter signaler i Sverige, sier han.

Försvarets radioanstalt forteller at de tok hendelsen med ro.

– De benyttet seg bare av sine demokratiske rettigheter ved å uttrykke meninger om vår virksomhet. Ingenting av det de gjorde er noe vi har problemer med, sier informasjonssjef Anni Bölenius i en kommenter til Dagens Nyheter.

FRA-loven

I 2008 vedtok svenske myndigheter de kontroversielle FRA-lovene som gir svenske myndigheter mulighet til å overvåke nett-trafikken som går gjennom landet. Store deler av den norske trafikken går nettopp gjennom svenske nett.

Rett før jul avslørte det svenske TV-programmet Uppdrag granskning at FRA også samarbeider aktivt med USA om å hacke seg inn på datamaskiner.

FRA har tidligere forklart overfor den svenske Riksdagen at signalovervåkningsorganet ikke holder på med datainnbrudd, og at slik virksomhet i såfall ville vært ulovlig.

– Vi tror ikke at de har rent mel i posen, sier Piratpartiets ungdomsleder i en pressemelding, som ble sendt ut i etterkant av stuntet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.