JUSS OG SAMFUNN

Piratjegere til sak mot Telenor

– Nå kan vi blokkere Pirate Bay, sier Rettighetsalliansen.

Rettighetshavere prøver igjen å blokkere tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay.
Rettighetshavere prøver igjen å blokkere tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Bilde: Jim Champion (CC) / digi.no
24. juli 2013 - 06:22

Den nyoppstartede alliansen av rettighetshavere, Rettighetsalliansen, varsler rettssak mot Telenor for å få stengt tilgangen til fildelingssiden Pirate Bay.

– Våre advokater har startet forarbeidet med å få Telenor til å blokkere Pirate Bay for sine kunder. Det vil ikke Telenor gjøre uten rettslig pålegg, men vi håper det skjer ganske umiddelbart når vi går rettens vei, sier Willy Johansen til Klassekampen.

Johansen er initiativtaker til Rettighetsalliansen og generalsekretær i bransjeorganisasjonen Norsk Videogramforening. Alliansen sender en stevning til Telenor i august.

TONO-dommen

Da komponistene og låtskriverne i TONO i 2010 gikk til sak mot nettopp Telenor for å få teleselskapet til å stenge tilgangen til Pirate Bay, endte det med tap i både tingretten og lagmannsretten. Johansen tror imidlertid at den nye åndsverkloven som trådte i kraft 1. juli, vil føre til at Telenor nå må snu.

– TONO tapte rettssaken fordi lovverket ikke åpnet for å pålegge Telenor å blokkere sider som Pirate Bay. Nå har vi den åpningen, sier han.

I Telenor peker informasjonssjef Knut Sollid på at dommen fra 2010 fortsatt er rettskraftig.

– Telenor driver ikke med sensur. Det er ingen som har pålagt oss å stenge tilgangen til Pirate Bay, og da gjør vi det heller ikke, sier han.

Kan pålegges

Sollid sier videre at det ikke er noe i norsk lov som tilsier at de er nødt til å blokkere tilgangen til det omstridte fildelingsnettstedet. Den nye åndsverkloven sier imidlertid at internettilbydere kan pålegges å hindre tilgang til nettsteder som krenker opphavsretten.

Enn så lenge forholder imidlertid Telenor seg til at ingen ennå har pålagt dem å stenge for denne ene operatøren i nettet. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.