Piratkopier av Vista vil lamme PC-en

De meste er kjent om Vista, men nå avslører Microsoft at en piratkopi av Vista vil lamme PC-en den kjøres på.

Piratkopier av Vista vil lamme PC-en

De meste er kjent om Vista, men nå avslører Microsoft at en piratkopi av Vista vil lamme PC-en den kjøres på.

Stadig mer ferdig versjoner av Vista gjør at det aller meste er kjent før lanseringen Microsoft lover i november. Men i går avslørte Microsoft en betydelig nyhet:

Med Vista tar selskapet frem nye og langt tøffere våpen mot piratbrukere. Hittil har Microsoft bare forhindret piratbrukere av Windows å laste ned nye gratistillegg. Selv piratbrukere har fått alle viktige sikkerhetsoppdateringer.

Sent onsdag kveld slapp Microsoft en bombe: Med Vista innfører man et mye tøffere system. Oppdager Vista at lisensnøkkelen ikke er ekte eller er i bruk på andre maskiner, setter systemet i gang med gradvis å innskrenke funksjonaliteten.

Microsoft hevder at selskapet har inkludert en rekke teknikker som sjekker om man har en ekte lisens. Og man må aktivere innen 30 dager.

I første omgang vil bare noen av de mest avanserte funksjonene være blokkert.

Etter 30 dager, åpenbart med mange advarsler, vil PC-en nesten lammes helt. Brukere vil bare i en time av gangen få bruk noen utvalgte programmer, blant annet Internet Explorer. Det fortalte produktsjef for Windows, Thomas Lindeman, i går, melder amerikanske medier.

Med Windows XP kunne man fortsette å bruke maskinen i såkalt Safe Mode.

En låst Vista-maskin vil kunne åpne dokumenter, men ikke fra desktopen. En rekke programmer, blant annet Outlook, vil være sperret. Piratbrukere vil likevel motta sikkerhetsoppdateringer – for hvis store deler av PC-ene i verden ikke får lappet sikkerhetshull, vil dette trolig raskt påvirke både Internett og mulig økonomien i mange land.

Sikkerhetssjekken vil både følge bedre med hos store brukere som har kjøpt volumlisenser og enkeltbrukere.

Det store spørsmålet er hva annet Microsoft har klart å gjøre for å forhindre at hackere fjerner disse sikkerhetsmekanismene. Ved alle tidligere Windows-versjoner har dette skjedd. Rundt en tredjedel av verdens Windows-lisenser er piratkopiert, anslår Microsoft.

Skulle Microsoft ha klart å låse Vista bedre, vil dette kunne få store konsekvenser i mange land. For selv land der økonomien utvikler seg raskt, koster en Windows-lisens fort flere månedslønn eller mer. Å betale dette er derfor umulig for mange, men hittil har de kunnet piratkopiere Windows. I enkelte land tror man at kanskje 90 prosent av alle Windows-lisenser er piratkopierte.

Til toppen