Piratkopierer amerikansk TV over Internett

Nå kan du se på de ferskeste episodene av "Ally McBeal" og nye filmer. Alle de store amerikanske TV-kanalene piratkopieres over Internett.

Nå kan du se på de ferskeste episodene av "Ally McBeal" og nye filmer. Alle de store amerikanske TV-kanalene piratkopieres over Internett.

I serien med medier og innhold som rammes av et piratproblem, har turen kommet til TV. Hittil har TV-selskapene og reklame-kjøperne vært forskånet for piratkopiering: Overføring av video har krevet for mye kapasitet. Men etter hvert som linjefarten vokser var det bare et spørsmål om tid før piratene dukket opp.

Det canadiske selskapet iCraveTV er (løst oversatt; "jeg trenger/ønsker TV") er trolig de første som starter organisert piratkopiering. Fra www.icravetv.com kan du se på alle de store amerikanske TV-selskapene, blant andre CBS, ABC, NBC, Fox og PBS. Disse kanalene lager og sender store deler av de seriene og filmene som etter hvert kommer på norske TV-kanaler.

iCraveTV er primært beregnet på canadiere, gir selskapet inntrykk av. For du må love at du bor i Canada og taste inn et tresifret kanadisk retningsnummer. Foreløpig får du bare bilder i små vinduer med Realnetwork-programmet fordi de transatlantiske linjene ikke er raske nok.

Da digi.no prøvde, fikk vi i løpet av noen sekunder opp et program på ABC om livet på en bondegård, men bildet flimrer stygt og egner seg ikke til avslapping i sofaen. Rundt bildet, som kommer opp med Realnetworks mediaspiller (RealPlayer G2), dukker det opp reklame, solgt av det kanadiske selskapet. (Obs: Videobildet er delvis simulert fordi man ikke kan ta skjermdump)

Men i Canada kan du få fullskjerm-video på PC-skjermen. På iCraveTVs sider står det at din Internett-leverandør bør støtte multicasting. Hvis ikke, ring og mas, oppfordrer selskapet.

iCravetv.com reiser en prinsipiell debatt, for selskapet viser at det er teknisk mulig og åpner veien for operatører i andre land som det er vanskeligere å ramme juridisk. Kanskje står TV- og filmbransjen foran sin MP3-krig.

De amerikanske TV-selskapene har selvfølgelig saksøkt iCraveTV, for selskapet kopierer ikke bare deres gratis TV-sendinger. Også annonsørene skriker høyt, for de vil ha kontroll over hvordan deres sendinger spres. Men de canadiske reglene gjør den juridiske krangelen uklar. I USA har ikke Internett-selskaper lov til å sende TV-signaler.

- iCrave.com illustrerer at TV og Internett har begynt å smelte sammen. Foreløpig er kvaliteten for dårlig, men dette kan etter hvert føre til store omlegginger i TV-industrien, sier Ivar Steen-Johnsen, Internett-redaktør i TV 2 til digi.no.

TV s2 har som første TV-selskap i Norge lagt ut TV-innhold på sine Internett-sider.

- I dag selges TV-program til enkelte land, der de kobles sammen med lokal reklame. Men i fremtiden kan man med Internett skape globale TV-kanaler - med eller uten betaling, poengterer Steen-Johnsen.

Til toppen