JUSS OG SAMFUNN

Piratkopiering i Norge stuper

Hva kan årsaken være?

Stadig færre nordmenn laster ulovlig ned musikk, film og tv-serier, ifølge ny undersøkelse.
Stadig færre nordmenn laster ulovlig ned musikk, film og tv-serier, ifølge ny undersøkelse.

Omfanget av piratkopiering av musikk, film og TV-serier har falt kraftig i Norge, viser en undersøkelse som Ipsos MMI har utført.

I 2008 ble 1,2 milliarder sanger piratkopiert i Norge. I fjor var tallet sunket til 210 millioner sanger. Ulovlig nedlasting av TV-serier var mer enn halvert i samme periode, mens ulovlig nedlasting av filmer var nesten halvert, skriver Aftenposten.

Tallene er innhentet av Ipsos MMI på oppdrag fra opphavsrettighetsorganisasjonen Norwaco. Ifølge undersøkelsen ble det ulovlig kopiert omtrent 210 millioner låter i fjor, 65 millioner filmer og 55 millioner TV-serier. Tallene inkluderer både ulovlig nedlasting og ulovlig kopiering fra fysiske formater og harddisker.

Opphavsrettsekspert Olav Torvund, som tidligere har vært jusprofessor ved Universitetet i Oslo og som nå er advokat i Bing Hodneland, mener lovlige alternativer som iTunes og strømming av film via andre tjenster som Netflix kan være en årsak til at færre piratkopierer. På musikkfronten trekker han også fram Wimp og Spotify som en nærliggende forklaring.

Myndighetene har nå åpnet for at det skal være mulig å blokkere piratnettsteder. Fra 1. juli er det blitt mye lettere å overvåke pirater. Datatilsynet har mottatt fem forespørsler om å drive overvåking av fildeling, men ingen av dem ser ut til å representere film- og musikkbransjen, ifølge avisen. Samtidig er det klart at Rettighetsalliansen etter alt å dømme starter opp i august. Der vil bransjeforeninger inviteres til å delta. Formålet blir å finne ut hvem som laster ned ulovlig materiale. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.