Piratkopiering skjer på nye måter

Skremt av søksmålene, flykter nå brukerne fra fildelingsnettene og over til andre - og raskere metoder.

Skremt av søksmålene, flykter nå brukerne fra fildelingsnettene og over til andre - og raskere metoder.

I USA ser plate- og filmbransjen piratjakt til å fungere. Med strengere lovverk har bransjen saksøkt tusenvis av enkeltbrukere og dette, viser nye tall, ser ut til å ha bremset lysten på å dele ut og laste ned.

I følge en rapport fra Pew Internet & American Life Project, forteller nå 27 prosent av alle internett-brukere de intervjuet piratkopierte innhold - på en eller annen måte.

Tallene viser at bruken av de åpne nettverkene - for eksempel Kazaa og Morpheus - faller. Bare halvparten av alle som piratkopierer gjør nå dette over de tradisjonelle, åpne nettene. Men det reduserer ikke piratkopieringen - brukerne er igjen skremt over til andre kanaler.

For stadig flere brukere forteller at de piratkopierer på en mer gammeldags og tryggere måte. På samme måte som man lånte kassetter og CDer av venner og bekjente, forteller nå 19 prosent av de som piratkopierer at de har kopierte musikk direkte fra en annen MP3-spiller, for eksempel en iPod til en venn.

I tillegg kommer bruken av eksterne harddisker og rett og slett optiske plater for å kopiere musikk direkte mellom brukere.

Skal man være kynisk er denne typen piratkopering mye tryggere - det skapes ingen logger eller spor og kopiering med en USB-kabel går nødvendigvis mye raskere enn selv fra de raskeste piratserverne.

Også bruken av andre Internett-kanaler øker. 28 prosent av de som laster ned musikk/video forteller at de bruker systemer som epost og lynmeldinger til å dele filer. Disse kanalene kan heller ikke overvåkes.

Her kan du lese mer på Pews hjemmeside

Til toppen