KORTNYTT

Piratparti anser fildelingsdom som en seier

En svenske må betale bøter for ulovlig deling av musikk. Men dommen gjør også slik virksomhet tryggere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. juni 2007 - 10:41

Den svenske hovrätten har opprettholdt en tidligere tingret sdom mot en 45-åring som har sprett musikkfiler via fildelingsnettverket Direct Connect. Fildeleren er kjent skyldig i å ha delt ut fire ulike musikkspor og må betale 80 dagbøter på til sammen 20.000 svenske kroner.

Både musikkbransjen ved IFPI og det svenske Piratpartiet er positive til dommen.

- Det her en seier for opphavsretten, og vi er naturligvis positive til at det ble en fellende dom, sier Ludvig Werner, ordfører i IFPI Svenska Gruppen.

- Dommen gjelder kun fire låter og det koster cirka 20.000 kroner i bøter for den dømte, det vil si 5000 kroner per låt. I tillegg har fornærmede mulighet til å kreve erstatning. Det er derfor dyrt å dele filer illegalt når det samtidig finnes lovlige og billige alternativer på Internett i dag, sier Werner i en pressemelding.

    Les også:

Men også det svenske Piratpartiet er positive til dommen, selv om det er av helt andre årsaker.

- Dommen bekrefter at det er bøter som er straffen for fildeling i Sverige i dag. Det innebærer at Internett-leverandørene ikke har rett til å utlevere navnet bak IP-adressene, hevder Rickard Falkvinge, partileder for Piratpartiet, i en pressemelding.

- For bagatellmessige lovbrudd som fildeling er leverandørene i stedet forpliktet til å bevare sine kunders rett til anonymitet, sier Falkvinge.

Ifølge ComputerSweden hindrer straffenivået for denne typen kriminalitet også politiet i å foreta husransakelser. Det tekniske beviset i saken er derfor basert på IFPIs innsamling av skjermdumper og loggfiler.

Til tross for dette planlegger den domfelte 45-åringen å anke dommen opp til den høyeste domstolen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.