JUSS OG SAMFUNN

Piratpartiet måtte gå planken

Svekket etter valget til nytt EU-parlament.

Piratpartiet knep en plass i den tyske delegasjonen til EU-parlamentet. For øvrig gjorde piratene et dårlig valg.
Piratpartiet knep en plass i den tyske delegasjonen til EU-parlamentet. For øvrig gjorde piratene et dårlig valg. Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press
26. mai 2014 - 14:24

De fildelingsvennlige digitale gneldrebikkjene i Piratpartiet gjorde det svakt i valget til nytt EU-parlament søndag.

I Sverige mistet protestpartiet begge sine mandater. Med 2,2 prosent av stemmene havnet de under sperregrensen med god margin, og langt bak de 7,1 prosentene de kapret ved forrige valg i 2009.

Personvern, som er en av partiets fanesaker, har med andre ord ikke slått an blant de store massene denne gangen, på tross av det siste årets mange avsløringer av amerikansk masseovervåking av telefoni og internett.

Norsk-finske Peter Sunde nådde heller ikke opp med sitt kandidatur i det finske valget. Den tidligere frontmannen til det omstridte fildelingsnettstedet Pirate Bay måtte i går nøye seg med 0,7 prosents oppslutning.

Det eneste lyspunktet ble for partiet ble Tyskland, der den 27 år gamle statsviteren Julia Reda lyktes vinne en plass i Europaparlamentet med 1,4 prosent av stemmene.

– Selvsagt hadde vi ønsket oss flere stemmer og seter i parlamentet. Det er likevel grunn til optimisme hvis vi ser på hva de svenske delegatene Christian Engström og Amelia Andersdotter fikk til i forrige periode. Trass få pirater i parlamentet klarte de blant annet å blokkere ACTA-avtalen, skriver Julia Reda i en pressemelding.

Verre gikk det i går for Redas tre partikolleger i Storbritannia, som ifølge The Register ikke var i nærheten av makt med samlet bare 5 promille eller mindre enn 10.000 stemmer i det britiske valget.

Målt i stemmeandel gjorde Piratpartiet det sterkere i Tsjekkia med 4,78 prosent, men uten å nå sperregrensen var ikke det tilstrekkelig til å vinne representasjon.

Partiets øvrige kandidater i landene Hellas, Slovenia, Spania og Ungarn nådde heller ikke opp i valget, skriver The Register.

Også i det norske Stortingsvalget i fjor høst ble det nederlag for Piratpartiet, med en oppslutning på 0,3 prosent.

EU-skeptiske fløypartier og særlig høyrepopulisme gjorde kraftig fremgang i søndagens valg til Europaparlamentet, skriver NTB.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.