JUSS OG SAMFUNN

Piratpartiet tar grep

Vil snu valgnederlaget og bygge slagkraftig organisasjon.

Piratpartiet lyktes ikke i årets Stortingsvalg. Nyutpekt talsmann Geir Isene lover å kjempe videre og partiet skal stille lister i Kommunevalget om to år.
Piratpartiet lyktes ikke i årets Stortingsvalg. Nyutpekt talsmann Geir Isene lover å kjempe videre og partiet skal stille lister i Kommunevalget om to år.
4. okt. 2013 - 13:44

Stortingsvalget 2013 ble et nederlag for Piratpartiet, som hadde kamp mot datalagringsdirektivet og styrking av personvern på internett blant sine fanesaker.

Deres første forsøk på å sikre seg politisk makt i Norge endte med stusslige 9.869 stemmer eller 0,3 prosent på landsbasis.

Resultatet sto i sterk kontrakt til årets skolevalg, der nykommerne kapret 4,3 prosent av stemmene og krabbet over sperregrensa. I reelt valg ville det gitt 8 stortingsrepresentanter.

Seiler videre

Det betyr ikke at partiet har gitt opp drømmen om innflytelse og makt, slik søsterpartiene har fått både i Europaparlamentet og det islandske Alltinget tidligere.

– På ingen måte. Dette er ikke noe lite flagg. Det er oppe og seiler for godt, sier Geir Isene til digi.no og røper at han denne uken tok på seg vervet som talsmann for partiet.

Partileder Øystein Jakobsen har ifølge ham fått mandat til å bygge opp en mer slagkraftig organisasjon.

– Vi skal belyse de grunnleggende verdiene. Ikke bare det om fri kopiering og delingskultur, men ytringsfrihet og retten til å eie det du eier. Rett og slett bidra til et bedre demokrati. Vi skal sikre at lobbyvirksomhet ikke får lov til å drive politikken. Det er folkets oppgave, sier Isene.

Fremover lover de å bli mer synlig enn før. Blant annet gjennom foredrag og deltakelse på arrangementer. Partiets talsmann forestiller seg at det kan inkludere datapartyet The Gathering, men også i større bedriftssammenhenger.

Brøt med sekt

Geir Isene har fortid som gründer av friprog-selskapet FreeCode, som gikk konkurs ni måneder etter at han solgte bedriften i 2012.

Mest kjent er han likevel som tidligere medlem av Scientologi-kirken, der han oppnådde en av de høyeste gradene før han brøt ut etter 25 år. Nå er han blant sektens største kritikere.

Bruddet fikk internasjonal oppmerksomhet. Flere høytstående scientologer som leste bloggen hans skal selv ha forlatt organisasjonen.

Isene ga nylig ut selvbiografien «Nittenåttifire – Min vei inn i scientologiens dypeste hemmeligheter – og ut igjen» der han skildrer både positive og negative opplevelser i bevegelsen.

– Jeg har ikke vært utsatt for represalier ennå, men det er blitt sagt internt i Scientologi-kirken at jeg er den største trusselen mot dem i Europa, så det antar jeg kan komme. Men det tar jeg som en kompliment, sier han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra