– Piratpartiets leder svarer ikke

Professor Olav Torvund oppklarer.

– Piratpartiets leder svarer ikke
Olav Torvund er professor og advokat i Bing Hodneland. Bilde: Bing Hodneland Advokatselskap DA

DEBATT: Piratpartiets leder Geir Aaslid, sier i digi.no 28. februar at han svarer meg. «Vi gjør ikke noe ulovlig» sier Geir Aaslid i overskriften. Men så sier han følgende i innledningen:

«Piratpartiet akter ikke å diskutere jussen i denne problematikken i all offentlighet, siden vi ikke akter å foreta oss noe ulovlig og ingen har henvendt seg til oss med påstander om at Piratpartiet faktisk gjør noe ulovlig her.»

Han påstår at de ikke gjør noe ulovlig, men vil ikke diskutere om de gjør det. Da er det bare å konstatere at han ikke svarer meg, til tross for overskriften.

Jeg fikk et spørsmål fra digi.no om jeg mener at Piratpartiet gjør noe ulovlig når de ruter trafikk til Pirate Bay. Jeg følger ikke meg i Pirate Bays mange krumspring, og vet ikke om de i dag fortsatt driver en ulovlig virksomhet. Men hvis Pirate Bay gjør noe ulovlig, da medvirker Piratpartiet til denne ulovligheten.

Olav Torvund er professor og advokat i Bing Hodneland.
Olav Torvund er professor og advokat i Bing Hodneland.

Jeg har uttalt meg om hvorvidt dette er lovlig etter dagens regler. Dette vil ikke Geir Aaslid diskutere. Han vil bare snakke om hvordan han synes det bør være. Det er greit nok. Slik sett har ikke jeg tenkt å svare Geir Aaslid, da jeg ikke finner det særlig fruktbart å diskutere dette på hans premisser. Men han bør heller ikke late som om han svarer meg, når han faktisk sier han ikke vil diskutere det jeg uttaler meg om.

«Vi har grunn til å tro at Advokat Torvund sent tirsdag fikk den nødvendige tekniske bistand som gjorde at han nå skjønner arbeidsdelingen mellom TPB, Telecomselskap X og Piratpartiet.»

Ja, jeg fikk en e-post fra Håkon Wium Lie med en teknisk forklaring på hva Piratpartiet gjør. Det inntrykket jeg ble sittende igjen med, var at Håkon Wium Lie sier at Piratpartiet egentlig ikke gjør det de sier at gjør. Deretter kunne jeg overvære en e-postdiskusjon mellom Håkon Wium Lie og Gisle Hannemyr, hvor Gisle Hannemyr lurte på hvordan de rent teknisk kunne få til å gjøre det de påstår at de egentlig ikke gjør. Jeg så ingen grunn til å henge meg på den tekniske diskusjonen.

Det er kanskje hardt for teknologer å erkjenne. Men teknologien er ikke alltid så viktig som de liker å tro. Om en bilist ikke overholder sin vikeplikt, er det uinteressant om han kjørte bensinbil, dieselbil eller el-bil. Han overholdt ikke sin vikeplikt.

Har Piratpartiet satt opp en teknisk løsning for å formidle trafikk til og fra Pirate Bay, og virker denne løsningen? Det er spørsmålet. Om det skjer ved at de har satt opp en ny dings, eller om de har endret oppsettet på en eksisterende dings, spiller ingen rolle. Det betyr heller ikke noe hvordan de eventuelt har satt opp dingsen for å få til dette.

Men hvis det hele er et PR-stunt fra Piratpartiet, slik at de faktisk ikke ruter trafikk til og fra Pirate Bay, da gjør de ikke noe ulovlig. Det er det de faktisk gjør, ikke det de sier at de gjør, som er avgjørende.

    Les også:

Les mer om: