Pirattelefoner kan forstyrre mobiltrafikk 2 kilometer unna

Og noen DECT-telefoner er feilprogrammert

Pirattelefoner kan forstyrre mobiltrafikk 2 kilometer unna
Basestasjoner kan bli forstyrret opp til to kilometer unna en trådløs telefon med ulovlig frekvens. Bilde: Colourbox

De siste par årene har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) funnet og stoppet drøyt 50 trådløse fasttelefoner som opererer på ulovlige frekvenser.

I april ble en person i Oslo-området ilagt en bot på 1000 kroner etter at Netcom klaget på forstyrrelser som reduserte effekten på en basestasjon.

Les mer: Må punge ut for pirat-telefon

Ulik standard

Nå forteller Nkom at dette er et betydelig problem, selv om trenden de siste årene er et markant fall i abonnement på fasttelefon til fordel for mobil.

- Apparatene selges fremdeles, og bruken vil pågå ennå en stund, konstaterer seksjonssjef Per Eirik Heimdal ved seksjon for frekvenskontroll hos Nkom.

Problemet er at trådløse telefoner, såkalte Dect-apparater, ikke har en standardisert frekvens verden over.

- Dette er et betydelig problem som vi har jobbet med et par-tre år, sier Heimdal til digi.no.

Så du denne? Er egentlig IKT så viktig for Norge?

Fra USA

Det er gjerne Dect-telefoner fra USA som havner i Norge, og disse bruker en frekvens som her hjemme er reservert til mobiltrafikk. I det siste tilfellet brukte telefonen 1923,5 MHz, som er en del av 2GHz-båndet.

- Slike telefoner treffer midt i opplinkbåndet til Netcom. Det vil si at de forstyrrer signalene som går fra mobiltelefon til basestasjon, forklarer seksjonssjefen.

- Hvor utbredt er fenomenet?

- Hvis vi kjører med måleutstyr gjennom en by, kan vi finne en god del tilfeller.

Få med deg: Nå blir det 4G i Nødnettet

Tar med hjemmefra

Noen ganger er det folk som har slått til på et godt tilbud på utenlandstur. Andre ganger er det utenlandsk arbeidskraft som handler i uvitenhet.

- Spesielt i Stavanger har vi oppdaget at folk utenfra har tatt med seg sine apparater hjemmefra. Der har vi hatt målekampanjer, siden det er et gjennomtrekk av mennesker på kortere arbeidsopphold. Vi har funnet ulovlige telefoner hos både bedrifter og i boliger, sier Heimdal.

De klareste lovbruddene dreier seg om telefoner uten CE-merking. En slik etikett skal garantere at apparatet er godkjent for bruk i Europa.

Nkom har likevel funnet CE-merket utstyr som viser seg å være programmert til å operere på feil frekvens.

Så du Ekom-rapporten? Vi tok unna 470 terabyte på mobilen i utlandet

Langt unna

Å finne en slik støykilde kan være utfordrende. Når Nkom får melding om forstyrrelse på en basestasjon, starter de med måling fra bil, sirkler inn et område og jobber videre til fots med bærbart utstyr.

- Arbeidet kan være krevende, siden en ulovlig telefon kan forstyrre en basestasjon på lang avstand. Vi vet ikke om den befinner seg 100 meter eller to kilometer unna. Da tar det tid å lokalisere apparatet, sier Heimdal.

Les også: I dette landet vokser Telenor raskest

Fengsel

Lovverket åpner for bøter og fengsel i opp til seks måneder for brudd på den såkalte fribruksforskriften.

Episoden i Oslo-området var første gang noen ble straffet og ble ilagt et overtredelsesgebyr på 1000 kroner.

Seksjonssjefen avviser ikke helt at det var snakk om å statuere et eksempel.

- Hensikten var å gi et signal om at utstyret er forbudt å bruke, og vi må sørge for å begrense problemet. Husk at formålet er at mobilnettet skal fungere ordentlig. Forstyrrelser i en basestasjon kan føre til at folk ikke kommer gjennom med for eksempel et nødanrop, så konsekvensene kan bli alvorlige, sier Per Eirik Heimdal.

Les denne: – 90 prosent på 4G innen sommeren