Planla å selge rakett-programvare til Kina

Sverige var ukjent med forskernes eksport-planer.

Planla å selge rakett-programvare til Kina
Kina viser fram atomraketter under en militærparade i Beijing som markerte Folkerepublikkens 60-årsdag i 2009. Bilde: IMAGO/ All Over Press

Regjeringen i Sverige har ikke vært klar over at det svenske forsvarets forskningsinstitutt har ønsket å selge programvare til Kina som potensielt kan brukes til utvikling av atomraketter.

Det opplyser forsvarsminister Karin Enström, som har bedt sjefen for Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) om en redegjørelse. FOI-sjef Jan-Olof Lind mener det ikke er hold i kritikken som onsdag kom fram i programmet Uppdrag granskning på SVT.

I tv-programmet ble det avslørt at FOI via Kungliga Tekniska högskolan har planlagt et samarbeid med kinesiske forskere om en programvare kalt Edge. Den brukes til å beregne hvordan fly og raketter påvirkes aerodynamisk, noe som potensielt kan ha betydning ved utvikling av atomraketter.

Svenske myndigheter har tidligere vurdert at Edge ikke skal klassifiseres som krigsmateriell, siden programmet også kan brukes til andre formål. (©NTB)

Les mer om: