Planlegg bilturen

Microsoft har oppgradert AutoRoute Express Europe til versjon 6.0. Det dreier seg om en kartbok på CD-ROM for Windows 95, med noen opplysninger om severdigheter og overnattingssteder.

Microsoft har oppgradert AutoRoute Express Europe til versjon 6.0. Det dreier seg om en kartbok på CD-ROM for Windows 95, med noen opplysninger om severdigheter og overnattingssteder.

Kartene er pene å se på og lette å lese. Den valgte ruten er merket i grønt: Programmet foreslår å kjøre "local roads" mellom Sokna og Gulsvik i stedet for riksvei 7.

Jeg fikk tak i en tidlig utgave av AutoRoute Express Europe i 1993, som jeg siden har brukt til å planlegge en rekke bilturer både i Norge og på kontinentet. Forbedringene siden den gang er mange, selv om hovedkonseptet for kartdelen er den samme: Du velger endepunkter for turen, hvilke steder du skal innom, hvor fort du regner med å kjøre på ulike veityper, hva slags veier du foretrekker å kjøre på osv. Programmet beregner korteste rute, raskeste rute og foretrukket rute. Kjørerutene merkes av på et kart, og presenteres i en tabell. Du får kjøreinstrukser med avstander og forventet tid.

I den nyeste utgaven oppgir du også bensinforbruk, tankvolum og bensinpris: Programmet regner ut bensinutgiftene, og merker av i kjøreinstruksen hvor du bør regne med å fylle tanken.

I 1993 kom programmet på tre disketter. 1998-utgaven kommer på CD-ROM. Det er langt flere stedsnavn, det er langt finere kart, og det er et vell av tilleggsopplysninger. Meningen er at du skal kunne søke multimedia-informasjon om severdigheter og overnattingssteder. Det er faktisk ganske morsomt å lette seg fram på Europa-kartet, sjekke hoteller i småbyer i Frankrike, og få eksempler på musikk spilt på keltiske festivaler. Linker til Internett gjør at utforskningen kan utvides betraktelig.

Min hovedinnvending er at severdighetsdelen er svært mangelfull. Klikker du på Geilo, og utvider leteomkretsen til 70 kilometer, får du opplysinger om skisentre på Geilo, Ål, Hemsedal, Gol, Nore og Uvdal, Hallingskarvet og Fillefjell, samt fem campingplasser og Hardangervidda Nasjonalpark. Klikker du på Gol, kan du følge en link til "Historic Sites" på "Eastland", med følgende valg: Akershus festning, Åsgårdstrand, Eidsvoll, Fredriksten festning, Gamlebyen i Fredrikstad, Oslo Domkirke, Ringebu stavkirke og Uranienborg (!). Det jeg vil ha fram med dette, er at blant annet stavkirken på Gol ikke er nevnt, og at når slike klenodier ikke er med, bør man heller ikke nøye seg med denne CD-ROM-en, men kombinere den med andre hjelpemidler.

En annen innvending går ut på at det er en lus i hotelldelen av "Travel Guide", som gjør at det er særdeles tungvint å sammenlikne pris og standard på tilbudene i listen: Du må stadig inn og ut av guiden. Og det lille sentrale hotellet vi bodde på i Arras i Nord-Frankrike for fire år siden, er ikke nevnt. Her burde det være pekere til nettsteder der du kunne be om å få listet for eksempel alle to- og tre-stjerners hoteller etter tettsted.

Antatt gatepris for AutoRoute Express Europe versjon 6.0 er 749 kroner inklusiv mva. Oppgitte minimumsystemkrav er 486DX/33-PC med Windows 95, 8 MB minne (helst 16 MB), 2X CD-drev og SuperVGA-skjerm i 256 farger. Programmet krever at CD-ROM-en er i drevet under kjøring, men har likevel samtidig behov for 30 MB disk. Kjører du Windows NT, økes minnekravet til 16 MB, helst 24 MB.

Til toppen