Planlegger 3D-skrivebord i Ubuntu

Planlegger 3D-skrivebord i Ubuntu

3D-effekter er blitt en viktig del av den moderne skrivebordsopplevelsen. Linux-løsningene imponerer kanskje mest.

Bruken av 3D-effekter er på full fart inn i operativsystemenes brukergrensesnitt. Både Mac OS X og Windows Vista tilbyr brukergrensesnitt som tar i bruk noen slike effekter.

Likevel er det åpen kildekode-miljøet som går lengst i å utnytte mulighetene som finnes i dagens PC-er utstyrt med grafikkort. Uten å kreve de aller vasseste kortene, kan tillegg som Beryl og Compiz levere funksjonalitet som setter de utbredte, kommersielle operativsystemene i skyggen. Hvorvidt funksjonaliteten er nyttig og bidrar til høyere produktivitet, kan nok likevel diskuteres. Men dette er felles for alle løsningene.

En demonstrasjon av Beryl på Ubuntu gjort av en vanlig bruker finnes på denne siden.

Ubuntu-sjef Mark Shuttleworth skrev i et blogginnlegg i februar at det ikke er aktuelt å gjøre Beryl eller Compiz til standardvalg i Feisty Fawn, den neste utgaven av Ubuntu som skal lanseres den 19. april. Årsaken til dette er at 3D-løsningene foreløpig ikke er stabile nok.

Men det kan være høyst aktuelt å inkludere minst én av løsningene i Ubuntu-utgivelsen som kommer etter Feisty Fawn. Den skal etter planen komme i oktober. Men mange av de mer avanserte Linux-brukere har valgt å installere dette på egenhånd.

Skifte mellom arbeidsflater i Beryl

Et par andre demonstrasjoner av Beryl finnes her og her. En demonstrasjon av Compiz finnes her.

Til toppen