– Planlegger åttekjernet mobilprosessor

Samsung kan bli først med svært raskt og batterivennlig design.

– Planlegger åttekjernet mobilprosessor
Systembrikken det er snakk om i artikkelen, vil etter alt å dømme være utstyrt med både Cortex-A15-kjerner og Cortex-A7-kjerner. Bilde:

Samsung skal presentere flere kommende databrikker under International Solid-State Circuits Conference som arrangeres i San Francisco i februar. Det går fram av det foreløpige programmet til konferansen.

Dette inkluderer det som i programmet omtales som «28nm High-κ Metal-Gate Heterogeneous Quad-Core CPUs for High-Performance and Energy-Efficient Mobile Application Processor», altså firekjernede CPU-er med ulike typer kjerner, beregnet for systembrikker til mobile enheter.

Dette sier likevel ikke så mye om hva Samsung egentlig planlegger, men nyhetsmediet EE Times har fått nyss i at det egentlig dreier seg om en åttekjernet prosessor basert på ARMs big.little-oppsett.

Mer konkret skal brikken bestå av to stykk firekjernede klynger. Den ene klyngen består av fire Cortex-A15-kjerner. Det har blitt oppgitt at A15 har omtrent dobbelt så mye regnekraft for dagens mye brukte Cortex-A9-kjerner. I Samsungs kommende brikke skal disse være klokket til 1,8 GHz og være utstyrt med en felles L2 cache på 2 megabyte.

Den andre klyngen skal ifølge EE Times bestå av fire Cortex-A7-kjerner, som er klokket til 1,2 GHz. Dette var den mest energieffektive kjernen ARM hadde utviklet da den ble presentert i 2011. Senere har ARM designet enda mer energieffektive løsninger, men det er ikke ventet at de vil bli brukt i produkter før i 2014.

ARMs big.little-oppsett.
ARMs big.little-oppsett. Bilde: ARM

– Vi regner med at Samsung-komponenten vil være den første big.little-prosessoren, sier Kevin Krewell, senioranalytiker ved Linley Group, til EE Times.

– A7-kjernene vil kunne ta seg av de fleste smartmobiloppgavene, mens A15-kjernene bare vil kreves ved maksimale ytelsesbehov, som dataspill, sier Krewell.

Fordelen med dette oppsettet, som ARM altså kaller for big.little, er altså at klyngen med små og energieffektive kjerner brukes det meste av tiden, samtidig som man har tilgang på en klynge langt kraftigere kjerner, som vanligvis sover, men som har massevis av regnekraft som kan settes inn ved behov.

I neste Galaxy S

Det som blir interessant, er hvor raskt Samsung vil greie å sette den kommende brikken i masseproduksjon. Det har lenge gått rykter om at Exynos 5400 «Adonis» skal komme i løpet av første kvartal neste år, men det er ikke gitt at dette er det samme produktet som nevnt over. Ryktene har gått mer i retning av denne brikken vil ha fire A15-kjerner, samt en Mali-658 GPU.

Kommer big.little-brikken i første kvartal, er det ikke helt utenkelig at den vil bli brukt i noe toppmodeller fra Samsung i 2013, men antagelig ikke i Galaxy S IV som kan bli avduket omtrent samtidig som den nye brikken.

    Les også: