Planlegger digitale lærebøker

Zinio selger digitale blader for en supersikret leser, og sikter nå mot lærebøker.

Zinio selger digitale blader for en supersikret leser, og sikter nå mot lærebøker.

Flere blader og aviser begynte tidlig å selge digitale versjoner i Adobe Acrobat-format over nettet, men amerikanske Zinio er i ferd med å ta innersvingen på Adobe i dette voksende markedet.

Zinio tilbyr nøyaktige kopier av papirpublikasjoner gjennom en spesialleser som til og med animerer at siden blas over.

En av årsakene til at systemet er blitt populært blant utgiverne, er trolig kopibeskyttelsen Zinio tilbyr.

Filen kan bare leses i kjøperens Zinio-program. Utgiver kan sperre for kopiering av tekst, utskrift og til og med skjermdumper.

På verdensbasis har Zinio nå tre millioner kunder, hvorav Kina av ukjente årsaker er det tredje største.

Zinio tilbyr 25 titler norske blader i digitalt format, blant annet mote og livsstilsmagasiner som Elle og Mann.

Det er ikke prisene som lokker leserne: De digitale utgavene koster akkurat det samme som papirversjonen, til tross for at forlagene slipper papir, trykking, distribusjon og å betale butikken som selger bladet.

– Prisene kunne vært lavere, men dette bestemmer forlagene. Nå gir de digitale utgavene bedre margin, sier salgssjef i Zinio Norden, Birger Østraat.

Foreløpig er har det ikke vært noen kundestorm, men Østraat er godt fornøyd med utviklingen og forteller at han har fått «noen tusen» norske kunder.

Playboy går bra, blant annet fordi den digitale utgaven inneholder videobiter, forteller han. Det planlegger også et av de norske seilbladene å gjøre.

Zinio har større planer: Selskapet angriper nå det mye omtale markedet for e-bøker, digitale bøker. Mange satset på dette under dotcom-årene, men først nå har salget begynt å bevege seg.

Zinio vil satse på lærebøker: De er dyre og Zinio kan tilby muligheter for å tusje og notere, noe som er viktig for studenter. Den amerikanske nettsiden til Zinio tilbyr foreløpig bøker fra bare ett forslag, men prisene er det ikke noe å si på: De er halvert i forhold til papirutgavene.

– Vi planlegger å begynne med lærebøker til høsten. Frem mot sommeren skal vi ta kontakt med norske forlag, forteller Østraat.

Han påpeker at Zinio fokuserer på bøker for universitetsnivå. Der er en PC blitt obligatorisk for studentene, men det er i dette markedet det finnes flest hackere. Zinio har derfor økt sikkerhet når de selger dyre lærebøker.

Til toppen