BEDRIFTSTEKNOLOGI

Planlegger egen Atom for servere

Intel forbereder seg på konkurransen fra ARM.

18. mars 2011 - 16:23

Prosessordesign-selskapet ARM ønsker å komme inn på nye markeder og planlegger å designe prosessorbrikker som er optimalisert for bruk i servere. ARMs arkitektur brukes primært i smartmobiler og andre mobile enheter og er kjent for å være svært energieffektiv.

Denne uken ble det kjent at Intel vil svare på utfordringen ved å tilby serverutgaver av selskapet laveffekts Atom-prosessorer. Under en pressekonferanse fortalte sjef for Intels arkitekturgruppe, Boyd Davis, til blant annet InfoWorld.com selskapet skal komme med en serverversjon av Atom som trekker mindre enn 10 watt.

Ifølge Davis skal Atom-prosessorene tilby noen av selskapets mest populære serveregenskaper, inkludert 64-bits kompatibilitet, ECC (Error Correction Code) og støtte for virtualisering. Selskapet tror at mikroservere, som denne plattformen nå blir kalt, vil utgjøre mindre enn 10 prosent av det totale servermarkedet i alle fall de neste fire-fem årene.

Allerede har ulike selskaper begynt å tilby maskiner med eksisterende Atom-brikker. Digi.no har flere ganger skrevet om SeaMicro, som blant annet tilbyr en server med 256 tokjernede Atom-prosessorer i et 10U kabinett.

På ARMs side står Calxeda, tidligere Smooth-Stone, som er i ferd med å lage en referansedesign for spesielle, ARM Cortex A9-baserte, firekjernede systembrikker (SoC). 120 av disse brikkene, som hver trekker omkring 5 watt, inkludert DRAM, skal kunne settes inn i et 2U-kabinett. Brikkene skal støtte DDR3-minne og benytte en sammenkoblingsteknologi som Calxeda selv har utviklet.

Til The Register har Calxeda fortalt at maskinen vil koste halvparten av en x64-server, med 10 prosent av effektbruken og 10 prosent av plassbehovet.

Det er ventet at Calxeda vil fortelle mer om løsningen under GigaOM Big Data 2011-konferansen i neste uke.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.