Planlegger enda raskere PCI Express

PCI-SIG annonserte onsdag at neste generasjon av ekspansjonsgrensesnittet PCI Express vil bli langt raskere.

PCI-SIG, gruppen som er ansvarlig for blant annet PCI Express-arkitekturen, har bestemt at en kommende og oppdatert utgave av PCI Express-spesifikasjonene vil ha en datarate tilsvarende 5 milliarder overføringer i sekundet (GT/s). Dette er en dobling av dataraten i forhold til dagens utgave.

Det er ventet at den nye spesifikasjonen vil bli klar i andre halvdel av 2005, mens de første produktene som støtter denne ventes å komme i 2007.

- Den nye 5 GB/s PCI Express-spesifikasjonen vil tilby den ytelsesøkningen som båndbreddekrevende applikasjoner krever. Dette inkluderer grafikk og multimedia med kinokvalitet, bedriftsservere og -lagring, samt multi-gigabit nettverk, sier Ajay Bhatt, formann i forretningsutvalget i PCI Express.

- Den elektriske spesifikasjonen vil introdusere videreutviklende metoder for å måte de tekniske utfordringene som kommer ved å kjøre 5 Giga-overføringer per sekund, samtidig som man opprettholder kompatibiliteten med eksisterende systemtopologier og silisiumprosesser, sier Bhatt.

PCI Express er en relativt ny teknologi som første begynte å dukke opp i PC-er i år, som en erstatning for det noe aldrende AGP-grensesnittet og det enda eldre PCI-grensesnittet, som benyttes for å montere innstikkorts i PC-er og andre datamaskiner. PCI Express kan også benyttes som grensesnitt mellom brikker montert på samme kort.

PCI Express-grensesnittet kommer i flere ulike "størrelser", avhengig av båndbreddebehovene til det som skal knyttes til. Grafikkort benytter gjerne grensesnitt med 8 eller 16 parallelle felter (lanes), mens mindre båndbreddekrevende enheter, for eksempel et lydkort, vil kunne greie seg lenge med ett felt. Hvert felt tilbyr en punkt-til-punkt-forbindelse med datarate på 2,5 gigabits per sekund i hver retning, i stedet for en felles databuss.