Planlegger Firefox-versjon for mobilen

Mozilla Foundation ønsker å bringe Firefox-nettleseren til mobile enheter.

Planlegger Firefox-versjon for mobilen

Mozilla Foundation ønsker å bringe Firefox-nettleseren til mobile enheter.

Firefox er en populær nettleser for personlige datamaskiner, men utbredelsen stopper der. Det er i utgangspunktet ikke mulig å benytte nettleseren i for eksempel en mobiltelefon. De to største konkurrentene, Internet Explorer og Opera, finnes derimot i mobilutgaver.

Mozilla har planer om å utforske mulighetene for å lage en mobilutgave av Firefox. Det forteller administrerende direktør i Mozilla Foundation, Mitchell Baker, til APCMag.

- Vi skal i gang med et eksperiment som er et klart PC-orientert eksperiment relatert til mobiler. Det er ingen rent mobil strategi, men vi eksperimenterer med forholdet mellom Firefox-brukere og deres mobile enheter. Vi vet folk liker Firefox på grunn av utvidelsene og brukertilpasningene, samt muligheten til å hente ut den spesifikke informasjonen du ønsker gjennom Firefox og utvidelsene, sier Baker.

- Det kommende eksperimentet kalles Joey og vi ser på hvordan du kan ta informasjonen som folk liker å få tilgang til, og levere det til en mobil enhet.

Dette minner mye om serverløsningen som står bak Opera Mini, hvor innholdet som vises først blir lastet ned av Opera Software og tilpasset visning på en liten skjerm, før det sendes videre til brukerens mobiltelefon. Dette gjør visningen bedre og reduserer mengden av data som må lastes ned på mobiltelefonen.

Men Baker nevner også en liten klientdel, og den skal om ikke så lenge bli testet ut internt hos Mozilla.

- Den vil lanseres som et eksperiment, ikke nødvendigvis som en produktplan, sier Baker.

Hun innrømmer at det vil være en utfordring å få presset Firefox ned i en mobil enhet.

- Opera har gjort en ganske god jobb med å få noe nyttig på en mobil enhet, men den mangler funksjonalitet og har ikke mulighetene Firefox kan gi, mener Baker.

Samtidig sier hun at Opera Software trolig er bedre egnet enn Mozilla som en leverandør av løsninger til mobiloperatørene, siden Firefox er veldig konsument- og individfokusert.

- Alt dette har ført oss til dette eksperimentet hvor vi modifiserer teknologien vår og ser på hvordan det blir seende ut.

Til toppen