Planlegger gratis og mobil SQL Server

Microsoft har avduket planer om en strippet utgave av SQL Server som skal kunne brukes «overalt».

Microsoft har avduket planer om en strippet utgave av SQL Server som skal kunne brukes «overalt».

Microsoft offentliggjorde torsdag planer om å lansere en gratis, mobil utgave av databasesystemet SQL Server. Dette ble gjort kjent under et kundearrangement San Francisco.

Den kommende utgaven skal hete SQL Server Everywhere Edition og kan ventes å bli tilgjengelig i andre halvdel av 2006. Databasen, som vil være en strippet utgave av Microsofts fullverdige SQL Server, skal være fritt tilgjengelig for nedlasting og bruk. Dette skriver internetnews.com.

Microsoft oppga også at selskapet planlegger å bygge inn Everywhere Edition i mobile enheter for å gjøre den en del av Windows Mobile-tjenestene som allerede er inkludert i PDA-er og andre mobile datamaskiner. Everywhere Edition skal ifølge Microsoft bare kreve én til to megabytes med lagringsplass.

- Vi har hatt en rekke forespørsler om en lett og veldig liten database som fullt kan bygges inn i mobile enheter som én fil, og vi har imøtekommet dette, fortalte Illya Bukshteyn, markedsdirektør for SQL Server ved Microsoft, til internetnews.com.

- Det er ganske unikt å ha en gratis database med rapportfunksjonalitet og forretningslogikk, og som kjører applikasjoner, hevder han.

Microsoft mener at den virkelige nøkkelen til vekst for SQL Server Everywhere Edition vil være tredjeparts applikasjoner som utnytter den.

Microsoft tilbyr fra før SQL Server 2005 Mobile Edition, og det ser ut til at SQL Server Everywhere Edition vil kunne erstatte denne, men at den i tillegg også skal kunne kjøres på de vanlige PC- og serverversjonene av Windows.

Everywhere Edition vil kunne synkroniseres med mer fullverdige versjoner av SQL Server, men dette vil trolig kreve at brukeren har en klientlisens som tillater dette, noe som ikke er gratis.

En første testutgave av Everywhere Edition kan ventes til sommeren.

Til toppen