Planlegger helt ny Unity

Qt får stor rolle i Ubuntus neste brukergrensesnitt.

Planlegger helt ny Unity
Unity-brukergrensesnittet kommer i en helt ny og mer forent utgave om et drøyt år. Bilde: Ubuntu

Unity har siden april 2011 vært standard brukergrensesnitt i Linux-distribusjonen Ubuntu. Noe av målet med Unity er å skape et forent brukergrensesnitt på tvers av alle skjermstørrelser, fra smartmobiler til tv-er. Mye av denne jobben er nå gjort, men det dreier seg fortsatt ikke om en implementering på tvers av alle enhetene.

Dette er derimot blant målene for Unity Next-prosjektet, som nå er etablert. Dette skal gi én implementering som støtter alle formfaktorene. Målet er at Unity Next skal bli tilgjengelig for mobiler, nettbrett, pc-er og tv-er i april 2014.

Det er allerede klart at Unity Next vil betyr en betydelig omstilling i valg av teknologi. Dette gjøres nettopp for å kunne forene de ulike implementeringene.

Dagens Unity for pc-er er bygget på toppen av OpenGL-verktøysettet Nux. Alle andre implementeringer av Unity bygger på toppen av Qt/QML. Årsaken til at Nux i sin tid ble valgt, var behovet for å kunne utnytte ren OpenGL til å tilby grafiske effekter og brukergrensesnitt. Dette var ikke mulig med Qt 4.0/QML, men tilbys av Qt5/QML2, noe Ubuntu-prosjektet har erfart gjennom utviklingen av Ubuntu Touch.

Derfor er det nå klart at Ubuntu Next i stor grad vil baseres på Qt-rammeverket til Digia og QML (Qt Modeling Language).

Oversikt over integrasjonen mellom de ulike lagene mellom Linux-kjernen og brukergrensesnittet Unity Next.
Oversikt over integrasjonen mellom de ulike lagene mellom Linux-kjernen og brukergrensesnittet Unity Next. Bilde: Ubuntu.com

Samtidig har Ubuntu-prosjektet valgt å gå vekk fra X Windows System. I stedet skal Unity Next integreres på toppen av Mir, en display-server som nå utvikles av Ubuntu-prosjektet for nettopp å kunne levere Unity Next. Mir skal blant annet fungere som et abstraksjonslag for å gjøre det enkelt for Unity å fungere på tvers av ulike formfaktorer. For brukerne skal Mir på mange måter være helt transparent. Applikasjoner som bruker verktøysett som Qt og GTK+ skal ikke måtte rekompileres, og Mir vil ikke endre utseendet til Unity.

Flere detaljer om hvordan Unity Next skal bli, finnes her.

    Les også: