BEDRIFTSTEKNOLOGI

Planlegger milliardinvestering i nødnett

Justisdepartementet kan stå i spissen for tidenes utbygging av et lukket mobilnett for nødetatene, basert på Tetra. Departementet foreslår å bygge et nødnett for fire milliarder kroner.

Frode Eriksen
22. jan. 2001 - 08:19

Saken har vært utredet i Justisdepartementet i flere år, og ble aktualisert under Åsta-ulykken i fjor. Tetra (Terrestial Trunked Radio)-prosjektet i departementets regi startet i august 1998 med opprettelse av en styringsgruppe. Denne har nå kommet så langt i arbeidet at justisminister Hanne Harlem i et hemmeligstemplet høringsnotat går inn for at Regjeringen skal bevilge fire milliarder kroner til det nye nødnettet, skriver Aftenposten. I tillegg til investeringen kommer årlige driftsutgifter på over en halv milliard kroner.

Dagens kommunikasjonssystem for nødetatene koster 175 millioner kroner i drift, men øker stadig på grunn av gammelt materiell.

Ifølge Aftenposten slås det fast i et begrenset høringsnotat at kommunikasjonssystemet skal benyttes av politi, brannvesen, helsevesen og "andre virksomheter med ansvar for samfunnsikkerhet og beredskap". Jo flere brukere en får over på nettet, jo lavere blir kostnaden. Årsaken til at Tetra-investeringene er hemmeligstemplet er at opplysningene vil inngå i behandlingen av statsbudsjettet for 2002.

Innenfor kjernebrukerne av nettet finner en 25.000 brukere i Norge, og av den totale kostnaden på 4 milliarder kroner kommer en milliard alene som følge av behovet for dekning i vei og tog-tunneller. Ved utbyggingen er det stipulert et behov på 2.000 sendere i Norge, omtrent som dagens GSM-mobilnett, som betyr at en må sette i drift to sende punkt hver arbeidsdag i tre år.

Nødetatene har lenge klaget over dagens kommunikasjonssystem, og flere har tildels tatt i bruk det offentlige GSM-nettet for å kommunisere seg imellom. Tetra gir nye muligheter for nødetatene, blant annet i forhold til å hindre avlytting, men også å opprette lukkede grupper innenfor systemet der en kan kommunisere seg imellom. Det er også mulig å prioritere trafikk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.