BEDRIFTSTEKNOLOGI

Planlegger ny standard for webvideo

MPEG skal komme med et royaltyfritt alternativ.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. des. 2011 - 11:34

MPEG-arbeidsgruppen (Moving Picture Experts Group) i ISO/IEC kunngjorde nylig en milepæl i gruppens arbeid for å etablere en ny og royaltyfri standard for koding av internettvideo. Dagens situasjon, hvor ingen av de aktuelle formatene støttes av alle de fem store nettleserleverandørene på grunn av lisens- eller opphavsrettsspørsmål, gjør at det er nødvendig å kode nettvideo flere ganger, med ulike codecer, for å kunne levere video uten bruk av nettleserplugins.

Under et møte i Geneve i begynnelsen av måneden, bestemte medlemmene av MPEG at gruppen skal forfølge to mulige utgangspunkt for en royaltyfri videostandard.

Den ene kalles for IVC og er i utgangspunktet basert på den gamle MPEG-1-teknologien, som antas å være et trygt og royaltyfritt utgangspunkt. Denne teknologien skal så forbedres gjennom å legge til ubeheftet teknologi som er beskrevet i MPEG-2, JPEG, forskningspublikasjoner og innovative teknologier som også gir løfter om å være royaltyfrie. En rekke av de viktigste patentene som er knyttet til MPEG-2 vil forfalle i 2012.

Spørmålet er om teknologiene tilfredsstiller dagens krav til effektiv komprimering. MPEG-2 brukes blant annet i DVD-er.

Det andre sporet, WebVC, støttes i hovedsak av interessenter innen AVC-teknologien. Denne teknologien er mer kjent som H.264.

WebVC-forslaget dreier seg om en grunnleggende, men begrenset profil basert på AVC-standarden. Aktørene som har foreslått WebVC-sporet håper ifølge MPEG-gruppen at de vil kunne overbevise andre interessenter om innvilge en royaltyfri lisens for denne teknologien, som opprinnelig ble standardisert i 2003.

MPEG skal i løpet av 2012 avgjøre om IVC eller WebVC skal bli en internasjonal standard.

Under møtet i Geneve ble forøvrig MPEG-DASH ratifisert som en internasjonal standard, ISO/IEC 23009-1. Dette er den første internasjonale standarden for dynamisk, adaptiv strømming av multimedia over HTTP. Den er basert på arbeid tidligere publisert av 3GPP og tilbyr ifølge MPEG et rikt sett med funksjonalitet, inkludert støtte for «on-demand», «time-shift» og «live» strømming.

Standarden støtter også strømming av multipleksede eller uavhengige strømmer over den eksisterende Internett-infrastrukturen. Den krever kun bruk av HTTP-servere. En bakgrunnartikkel om finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.