Planlegger skatt på internett

Ungarn foreslår avgift per overførte gigabyte.

Planlegger skatt på internett
Ungarns regjering under ledelse av statsminister Viktor Orban (bildet) har de siste årene innført egne skatter på bankvesen, handel, kraft- og telebransjen i et forsøkt på å holde landets budsjettunderskudd i sjakk, ifølge Reuters. Bilde: Pierre Teyssot/Splash News/All Over Press

Budapest (NTB-Reuters): Ungarn planlegger å innføre skatt på overføringer av data over internett fra neste år.

Forslaget som nå ligger i nasjonalforsamlingen, innebærer at internettleverandører må betale 150 ungarske forinter, tilsvarende drøyt 4 kroner, per gigabyte datatrafikk. Selskapene skal imidlertid kunne skrive av den nye avgiften på inntektsskatten.

Både internett- og teleleverandører og deres kunder kan bli rammet hardt dersom forslaget får de folkevalgtes støtte. Bare timer etter at forslaget ble kjent, hadde over 100.000 mennesker sluttet seg til en Facebook-gruppe som er opprettet i protest mot en slik skatt.

Internettbrukere frykter at de kommer til å bli sittende igjen med regningen, og allerede har flere tusen ungarere varslet at de vil delta i en demonstrasjon søndag utenfor finansdepartementet.

Statsminister Viktor Orbans regjering har de siste årene innført særskilte skatter og avgifter på bank-, varehandel- og energisektorene i et forsøk på å få bukt med statens budsjettunderskudd. Også telenettleverandører er allerede blitt ilagt nye avgifter. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: