Planlegger to Firefox-lanseringer i år

Firefox 3 kommer trolig i juni, men allerede før nyttår kan nok en større oppdatering ventes.

Planlegger to Firefox-lanseringer i år

Firefox 3 kommer trolig i juni, men allerede før nyttår kan nok en større oppdatering ventes.

Mozilla skal etter planen lansere Firefox 3 i juni. Dette avhenger dog av at det ikke blir oppdaget for mange omfattende feil i lanseringskandidaten som nå testes. En oversikt over feil som er blitt oppdaget i Firefox 3 RC1, inkluderer nå åtte oppføringer, hvorav tre anses som kritiske.

Det skal i løpet av denne uken avgjøres om det må utgis en ny lanseringskandidat før selve lanseringen.

    Les også:

Men Mozilla planlegger også oppfølgere til Firefox 3. Allerede mot slutten av året ønsker Mozilla å komme med en større oppdatering til Firefox 3, nemlig versjon 3.1.

Ifølge Mike Schroepfer, Mozillas visepresident for teknikk, er det del funksjonalitet og forbedringer som er blitt holdt tilbake fra Firefox 3 fordi den ikke har blitt klar i tide. Dette inkluderer XMLHttpRequest, systemspesifikke JSON DOM-bindinger, mer ytelsestuning, mer funksjonalitet knyttet til adressefeltet Awesomebar og bedre systemintegrasjon.

Firefox 3.1 skal være basert på Gecko 1.9.1-plattformen, som skal betatestes fra og med i sommer. Ventede nyheter er mer forberedelser for mobilutgaven av Firefox og mer funksjonalitet som kan utnyttes av webutviklere. Den skal ikke kunne inkludere noe som kan bryte med fastsatte API-er eller ha negativ effekt på ytelsen.

Med denne utgaven fokuserer Mozilla mer på lanseringstidspunktet enn vanlig. Ifølge Schroepfer vil funksjonalitet som ikke blir klar i tide, bli flyttet til den neste store utgivelsen.

Også etter at Firefox 3 blir gitt ut, vil Mozilla komme med oppdateringer til Firefox 2. Det planlegges oppdateringer med 6 til 8 ukers mellomrom i seks måneder etter at Firefox 3 lanseres. Disse oppdateringene vil kun inneholde sikkerhets- og stabilitetsfikser.

Schroepfer forteller også om Firefox 4. Denne kan foreløpig ventes mot slutten av 2009 og skal være basert på plattformen som kalles Mozilla2. Mozilla2 skal etter planen komme i en betaversjon i løpet av neste sommeren, men har allerede vært under utvikling i mer enn åtte måneder.

Også mobilversjonen av Firefox nærmer seg lansering. Allerede finnes det ifølge Schroepfer enheter som leveres med denne nettleseren, men da basert på en tidlig versjon av Gecko 1.9. Men trolig vil utgivelsen av nettleseren i stor grad synkroniseres med utgivelsen av Firefox 3.1, siden begge vil være basert på Gecko 1.9.1.

    Les også:

Til toppen