BEDRIFTSTEKNOLOGI

Planlegger Ubuntu for mobiler og nettbrett

Canonical skal tilpasse Linux-distribusjonen for enheter med liten skjerm.

Ubuntu skal bli tilgjengelig for blant annet smartmobiler, men hvilke maskinvareleverandører som Canonical og Ubuntu skal samarbeide med, er foreløpig ikke kjent.
Ubuntu skal bli tilgjengelig for blant annet smartmobiler, men hvilke maskinvareleverandører som Canonical og Ubuntu skal samarbeide med, er foreløpig ikke kjent.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2011 - 09:54

Mange mener at pc-ens tidsalder begynner å ta slutt, i alle fall innen endel bruksområder. Mange av de samme oppgavene kan gjøres vel så enkelt på nettbrett og smartmobiler.

Derfor er det ikke overraskende at Mark Shuttleworth, sjef for Ubuntu-sponsoren Canonical i går kunngjorde at Ubuntu skal tilpasses enheter som nettbrett, telefoner, tv-er og smarte skjermer for alt fra biler til kjøkkenkroken på kontoret.

Ifølge Shuttleworth vil dette trolig bli tilgjengelig med Ubuntu 14.04 LTS, altså langtidssupport-versjonen som kommer i april i 2014. Løsningene vil bygge på Unity, som er standard brukergrensesnitt i Ubuntu i dag.

– Unitys kjerneelementer er arrangert akkurat på en slik måte som vi trenger for å skape koherens på tvers av alle disse enhetene. Dette var bakgrunnen for navnet Unity – et enkelt, sentralt grensesnittrammeverk, som skalerer på tvers av alle skjermer og som støtter alle toolkits, skriver Shuttleworth.

Canonical-sjef Mark Shuttleworth under Linuxtag 2006 i Wiesbaden. <i>Bilde: Martin Schmitt - stoppedphoto.com</i>
Canonical-sjef Mark Shuttleworth under Linuxtag 2006 i Wiesbaden. Bilde: Martin Schmitt - stoppedphoto.com

Tankegangen er dermed ikke så ulik den Microsoft har med selskapets Metro-grensesnitt, bortsett fra at Unity først ble tilgjengelig for pc-er, mens Metro først kom til smartmobiler.

I et intervju med ZDNet forteller Shuttleworth at Canonical allerede har startet samarbeidet med maskinvarepartnere for å utvikle produkter for markedet. Men foreløpig er ikke programvare engang kommet til alfastadiet.

Utvalget av operativsystemer for nettbrett og smartmobiler har i praksis blitt redusert det siste året, siden framtiden til både MeeGo og HPs WebOS må anses for å være særdeles usikker.

Shuttleworth mener at Ubuntu har flere fordeler i forhold til konkurrentene. Ubuntu uavhengig av noen enkelt maskinvareleverandør, samtidig som at det ikke utvikles av et konsortium. Det er i praksis Canonical som setter kursen alene. Ubuntu er dessuten godt etablert ved at plattformen allerede har utviklere og kunder.

Canonical-sjefen mener også at en del selskaper ønsker å ha Ubuntu som et ekstra kort i ermet.

– Et sterkt Ubuntu kan både samarbeide bedre med OEM-er (Original Equipment Manufacturer) enn det et større selskap, og det kan gi dem (OEM-ene, red. anm.) innflytelse overfor Google og Microsoft, sier Shuttleworth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.