Planlegger Windows for klynger

Microsoft planlegger en ny utgave av Windows Server 2003 beregnet for kraftige Windows-klynger.

Microsoft planlegger en ny utgave av Windows Server 2003 beregnet for kraftige Windows-klynger.

Microsoft planlegger ifølge InformationWeek å komme med en utgave av Windows Server 2003 som kan kjøre applikasjoner på tvers av flere titalls mindre og rimeligere datamaskiner, slik at lasten fordeles på alle maskinene.

Programvaren, Windows Server 2003, HPC edition, ventes å bli klar i andre halvdel av 2005. Med den kommende utgaven gjør Microsoft en motsatt tilnærming av det som gjøres med DataCenter-utgaven av operativsystemet. DataCenter-utgaven støtter store, selvstendige servere med inntil 64 prosessorer.

- Parallellprosesserende klynger blir stadig oftere tatt i bruk i bedrifter, etter å ha vært mest brukt innen den akademiske verden og i forbindelse med forskning, sier Dennis Oldroyd, produktsjef i Microsoft, til InformationWeek.

- Nå, med lavpris standardisert maskinvare, er det blitt mindre en nisjeløsning, sier han.

Allerede finnes det klynger basert på Windows, men disse avhenger av løsninger fra andre produsenter. Microsoft planlegger ifølge InformationWeek å skape et "selvstendig, forenklet miljø" for utvikling, utplassering og administrasjon av klynger med høy ytelse. Om denne vil støtte 32-bits prosessering, 64-bits prosessering eller begge, er ikke kjent.

Blant teknologiene som kreves, er programvare for meldingsutsendelse og klyngeadministrasjon, samt et høyhastighets grensesnitt. Ifølge Oldroyd ser Microsoft på et antall ulike muligheter for hvordan selskapet vil implementere industristandarden Message Passing Interface.

Ifølge InformationWeek har Microsoft som målsetning å komme med en testutgave av HPC-versjonen i fjerde kvartal i år.

Microsoft har valgt å utvikle en klyngeversjon av Windows Server 2003 som følge av bruken av Linux i denne typen systemer er stadig voksende. Dette har ifølge Oldroyd ført til Windows-baserte systemer av den samme typen.

Til toppen