Plantet viruskode på statens nettsider

154 statlige nettsider er angrepet. Russiske hackere står bak.

Nettsiden til OK-prosjektet er en av de 154 nettsidene som nå er stengt.
Nettsiden til OK-prosjektet er en av de 154 nettsidene som nå er stengt.

154 statlige nettsider er angrepet. Russiske hackere står bak.

Barne- og likestillingsdepartementets nettsider er blitt brukt av russiske kriminelle til å ta kontroll av PC-ene til intetanende besøkende.

Det var Aftenposten i samarbeid med sikkerhetsselskapet Watchcom, som i går kunne fortelle departementet at nettsidene var under kontroll av kriminelle. Tilsammen 154 nettsider ble stengt.

I over et halvt år har Regjeringens nettsider mot omskjæring av kvinner vært under kontroll av russiske datakriminelle. Hackerne har lagt inn koder på nettsidene, skriver Aftenposten.

Av de 154 nettsidene til omskjæringsprosjektet, var 151 sider under kontroll av russiske kriminelle. Senest i går formiddag ble det funnet 145 ulike koder, 16 ondsinnede programmer eller trojanere og fire nye filer på datamaskinene som besøker nettsidene.

Russerne har operert gjennom blant annet nettdomenet wmpd.ru, som igjen er styrt at ulike servere.

Google har lagt ut en advarsel om at «dette webområdet kan skade datamaskinen din».

Intetanende besøkende får lastet ned et program som blir installert på PCen uten at man oppdager det, og hackerne kan ta kontroll.

Det hele startet med OK-prosjektet (omsorg og kunnskap mot kvinnelig omskjæring), som ble lansert i 2002. Bakgrunnen var Kadra-saken der TV2 avslørte hvordan flere imamer oppfordret Kadra til å la seg omskjære.

I januar 2005 ble prosjektet nedlagt, men nettsidene ble holdt åpne for å spre kunnskapen videre.

OK-prosjektet er ett av 1090 norske nettsteder som siden januar har vært hacket av datakriminelle.

Til toppen