JUSS OG SAMFUNN

Platebransjen angriper piratenes frihavn

Piratjegerne i RIAA går til sak mot piratenes lukkede «turbonett».

18. okt. 2007 - 10:15

Den amerikanske platebransjen, representert ved RIAA, har i flere år jaktet på og saksøkt pirater som benytter fildelingsnettverk. Nå har organisasjonen rettet søkelyset mot en annen type tjeneste, Usenet.

Usenet er egentlig et globalt, desentralisert og distribuert diskusjonssystem som stammer fra slutten av 1970-tallet, men det kan også benyttes til å spre binære filer.

Mange Internett-leverandører tilbyr tilgang til et begrenset antall av diskusjonsgruppene i Usenet. De fleste utelater gruppene som primært benyttes til spredning av binærfiler, dels fordi disse krever mer ressurser enn de som kun inneholder vanlige innlegg, men dels også fordi mange av disse gruppene benyttes til å spre piratkopiert innhold.

Fordi så mange filtrerer vekk de binære gruppene, finnes det et marked for selskaper som er villige til å tilby dem. Dette gjøres stort sett mot betaling.

digi.no testet ut en slik betalingstjeneste for et år siden: Selger tilgang til enorme piratarkiver. Hastigheten var forbløffende høy, og det fremsto som merkelig at ikke innholdsleverandørene brydde seg.

Det gjør de nå. Usenet.com, er et slikt selskap som nå vil bli utsatt for RIAAs vrede. Usenet.com lover uinnskrenket og anonym tilgang til nyhetsgrupper via en kryptert forbindelse.

Ifølge nettstedet Billboard.biz har RIAA med en rekke store plateselskaper i ryggen, levert inn et søksmål mot Usenet.com angående krenkelse av opphavsrett.

I søksmålet hevdes det at Usenet.com selger tilgang til innhold, blant annet millioner av uautoriserte musikkfiler og at nettstedet markedsføres som «en havn for de som leter etter piratkopiert innhold», at det skrytes av at tjenesten er den beste måten å få tilgang til «gratis» musikk nå som «fildelingsnettsteder stadig blir lagt ned», og at tjenesten «gir deg tilgang til millioner av MP3-filer og også gjør det mulig for deg å publisere dine egne filer på den samme måten og dele dem med hele verden».

Sistnevnte stemmer i alle fall. Sitatet er hentet fra denne siden.

Men oppfordringen behøver ikke nødvendigvis gjelde piratkopiert musikk. Mange mindre kjente artister laster opp sin egen musikk på Internett for å gjøre den tilgjengelig for et større publikum enn det som for eksempel finnes på den lokale puben.

Plateselskapene skal gjentatte ganger ha bedt Usenet.com fjerne de piratkopierte opptakene fra nettstedets servere. Plateselskapene skal gjentatte ganger ha bedt Usenet.com fjerne de piratkopierte opptakene fra nettstedets servere. Dette skal Usenet.com ha nektet å gjøre.

Typisk fungerer et Usenet-system slik at et stort antall servere er knyttet sammen og kommuniserer med hverandre. Når en bruker publiserer en melding, lagres denne på serveren brukeren er knyttet til, for så å bli utvekslet med andre servere, ofte globalt.

Amerikanske observatører mener at platebransjen benytter en klassisk rettsstrategi, ved at den først angriper den tjenesten som en dommer mest sannsynlig vil se på som en lovovertreder. Vinner platebransjen i retten, kan den bruke resultatet av rettssaken til å komme med nye søksmål hvor resultatet av en eventuell rettssak ikke vil være like klart. Dette kan blant annet være de store amerikanske Internett-leverandørene og universitetene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.