JUSS OG SAMFUNN

Platebransjen ber Telenor stoppe MP3-pirater

Den norske platebransjen forsøker å overtale Internett-leverandører som Telenor til å droppe brukere som formidler musikk på Internett.

20. aug. 2001 - 07:39

Platebransjen vant i kampen mot Napster, men hva nå.? De fleste andre tjenester for piratkopiering av musikk har ikke noen adresse man kan sende et søksmål til. Men platebransjens organisasjoner, Recording Industry Association of America (RIAA) og IFPI, har funnet en annen strategi.

Det finnes svært mange brukere, men få Internett-leverdører og de kjenner vi adressene til. Det synes å være platebransjens enkle resonnement. I USA har RIAA samlet nettadresser til de mest ivrige formidlerne av MP3-filer og sporet opp deres Internett-leverandører. Les: MP3-pirater mister nettforbindelsen

Kravet fra RIAA er at Internett-leverandørene skal stenge ned linjene til MP3-piratene. En del Internett-leverandører har gått med på dette, mens andre har nektet.

digi.no kan avsløre at det norske kontoret til IFPI, ledet av Sæmund Fiskvik, arbeider for å få norske Internett-leverandører til å droppe MP3-pirater.

- Vi er på linje med hva amerikanerne tenker, man bør ha et samarbeid med Internett-leverandørene for å få dem med på lag. Så vidt jeg forstår går dette bra i i USA, selv om ikke alle leverandører har blitt med fra starten, sier Fiskvik til digi.no.

Om IFPI har vært i kontakt med Telenor, Tele2 og de andre leverandørene allerede, eller når de skal gjøre det, vil ikke Fiskvik svare på.

- Dette er intern-informasjon, sier han.

- Vi mener at Internett-leverandørene har et juridisk ansvar. Det nye EU-direktivet om E-handel regulerer Internett-bransjens ansvar og ansvarsfrihet mye klarere. Vi er veldig positive til direktivet fordi det reduserer gråsoner. Dette vil hjelpe i arbeidet mot piratkopiering.

Da digi.no ringte på fredag ettermiddag til Telenor Nextra for en kommentar, var ingen av de fire i ledelsen tilgjengelig - hverken på mobil eller vanlig linje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.