Platebransjen går etter de små MP3-piratene

Ikke engang privatpersoner skal føle seg for trygge når amerikanske artister vil ha betalingen sin.

Ikke engang privatpersoner skal føle seg for trygge når amerikanske artister vil ha betalingen sin.

Musikkbransjeorganisasjonen RIAA, med Metallica og Dr. Dre i fronten, har nå gått til det steget å jage enkeltpersoner i sitt forsøk på å få en slutt på deling av kopibeskyttet musikk over Internett.

RIAA har allerede klart å få rundt et av tre amerikanske universiteter til å sperre for musikksøkemaskinen Napster med begrunnelser som varierer fra "for stort båndbreddeforbruk" til redsel for saksøking.

Det siste innspillet er nå at RIAA har fått Oklahoma State University til å skaffe en ransakelsesordre mot en 19 år gamme student , og dermed beslaglegge alt datautstyret han eide. Studenten fikk ingen advarsel først og nå risikerer han fengsel. Dette er en helt ny vending i RIAAs stadige kamp mot musikkpiratene.

Grunnen til saken mot den 19-årige studenten er så lite som 1000 musikkfiler. Med denne saken i hånden vil RIAA forsøke å skremme mange av de mer organiserte musikkpiratene bort.

- Vi identifiserer kun de brukerne som bryter opphavsretten. Uheldig vis har studenter, historisk sett, utgjort en vesentlig del av dette problemet på grunn av enkel tilgang til datamaskiner med stor båndbredde, sier Frank Creighton, leder for anti-piratsatsingen til RIAA til Wired News

Tidligere har organisasjonen holdt seg til å kun gå etter firmaene som tilbyr musikkbytteprogrammer, men hvis de skal fortsette med å saksøke brukere av disse tjenestene vil myndighetene rundt om i verden motta så mye som 20 millioner anklager, noe som er rimelig urealistisk.

For få uker siden kom det frem av en undersøkelse gjort av Gartner Group at hele 34% av 150 høgskoler (Amerikansk College) har sperret for bruken av Napster.

- Jeg ville ikke like å være sjef for det universitetet som ikke tar hensyn til regler for kopiering av musikk og reviderer reglene sine i år, sier Roger Labatt ved Gartner Group.

Til toppen