JUSS OG SAMFUNN

Platebransjen mister all kontroll

Platebransjen stengte Napster og håpet på det beste. Det var i beste fall en kortslutning.

Lars Kvanum
2. mars 2001 - 14:05

Da Recording Industry Association of America (platebransjeorganisasjonen i USA) stengte ned Napster håpet de på en ny og piratkopifri verden.

Slik blir det ikke.

Napster er for mange synonymt med gratis nedlasting og deling av musikkfiler. Det er en tjeneste som krever registrering, og platebransjen kunne dermed potensielt fått full oversikt over hvem som drev med hva. Dette var imidlertid ikke interessant for musikkbransjen, og som et bevis på egen styrke startet de derfor et korstog for å stoppe Napster og dermed skape presedens overfor lignende tiltak.

Problemet platebransjen nå står over er de nettverkene som ikke bruker en sentral server som kan stenges ned, og som ikke krever registrering. Et av disse er Gnutella. Dette er et peer-to-peer nettverk (eller likestilte nettverk som digitoday har foreslått som nyord overfor språkrådet) og et slikt nettverk karakteriseres ved at maskiner kobler seg opp direkte til hverandre, uten å trenge en server noe sted i nettverket. Etter hvert som man kobler seg til flere maskiner får man tilgang til større deler av nettverket, og dermed flere delte filer. Et annet navn på et slikt nettverk er "distribuert nettverk", siden server-oppgaven er distribuert ut til alle klientene.

Tilbake til Napster: Dette programmet har fordelen av at siden en server til enhver tid holder styr på hvilke maskiner som er koblet til nettverket og hvilke filer disse deler ut, er sjansene for at feil oppstår små. Ulempen er at dersom serveren er nede, så er absolutt hele nettverket også nede. Napster har i tillegg flere servere, og med spesielle programmer kan man selv velge hvilken man vil koble seg opp til - alt etter hvem som har flest brukere eller filer.

Gnutella-nettverket har de fleste fordelene her, men ikke så mange av ulempene. Her tar søk litt ekstra tid, siden søket må jobbe seg gjennom opptil flere maskiner for å få returnert treffene. Dette kan gjøre hele prosedyren tregere. Derimot er det ikke slik at dersom serveren går ned, så får hele nettverket lide - hvis en server på dette nettverket går ned, er det kun filene den deler ut som blir utilgjengelige, men ens egen klient kobler seg rett og slett til en annen maskin, og tapet er dermed minimalt. Gnutella-nettverket har også mange forskjellige programmer, så brukeren står mye friere til å velge det han eller hun føler seg mest komfortabel med.

"I gamle dager" (da alle brukte Napster) var man relativt heldig om man fikk tilgang til over 30 TB (1 TB = 1024 * 1024 * MB, altså en ganske uforståelig mengde), mens senest i dag da digitoday sjekket hadde man på Gnutella tilgang til opptil 325 TB - altså over ti ganger mer. Dette er en radikal "forbedring" for de som søker etter gratis musikk.

Fordelen for norske artister er at det er færre norske filer på dette nettverket enn på Napster. Til sammen ga søk på "briskeby", "raga rockers" og "delillos" drøye 30 treff. Derimot fikk vi 560 treff på "linkin park" (som har hatt TV-reklame for sitt nye album de siste dagene), "n'sync" ga 1341 treff og "madonna"-søket avbrøt vi da det raste forbi 2000 treff og det ikke så ut til å skulle gi seg med det første.

Spørsmålet man da må stille seg er: Er det leit at Napster blir stengt, eller er det i stedet en gudegave uten like til anonyme musikk-pirater og studenter? Har platebransjen tjent noe som helst, eller har de skutt seg selv i foten? Med kanon? Flere ganger...?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra