Platebransjen selv mener MP3-loven blir for streng

En samlet norske platebransjen er imot deler av loven som skal beskytte dem.

En samlet norske platebransjen er imot deler av loven som skal beskytte dem.

Regjeringens forslag til ny åndsverklov har satt sinnene i kok og ført til mye debatt de siste dagene. Mange har reagert på at forslaget, som er en mild versjon av EUs Infosoc-direktiv, ikke bare rammer de som piratkopierer, men også begrenser rettighetene til å lage private kopier.

Det skal blant annet bli forbudt å kopiere lovlig kjøpte CD-er til en MP3-spiller, hvis CD-en har en «effektiv» kopisperre som må brytes.

Men en samlet norsk platebransje ønsker ikke å forby kopiering til egen MP3-spiller. Det viser en ringerunde Dagbladet.no gjorde til syv av de viktigste aktørene i Norge.

- Vi er jo ikke ute etter å hindre folk å legge sin lovlig kjøpte musikk over på Ipod-en sin. Det er de som distribuerer ulovlig vi vil stoppe, sier General Manager Fred Engh i Warner Music Norway til Dagbladet.no.

Engh sier det kan bli aktuelt med kopisperrer hvis den blir god nok, og det bør innebære at beskyttelsen gir adgang til et visst antall kopieringer over på egne MP3-spillere, og at disse filene ikke videre kan lastes opp på nett for ulovlig distribusjon på nettet.

Bransjen ønsker seg kopikontroll, ikke sperrer. Mange av dem sier de vil vurdere å innføre kopikontroll eller sperrer når løsningene blir gode nok. De er altså ikke fornøyd med dagens løsninger. De er fullt klare over at det er distribusjon på nettet som er problemet, ikke kopier til privat bruk.

Selv EMI, som har brukt kopisperrer på sine CD-er i stor stil, ønsker ikke at dette skal hindre kjøperne i å spille dem av på sine MP3-spillere.

- Selvsagt skal det være lov til å kopiere sin lovlig kjøpte CD over på en MP3-spiller. Noe annet ville bare vært dumt, sier markedssjef Bjørn Rognstad til Dagbladet.no

Til toppen