Plateindustrien anmelder Fast

Den internasjonale plateindustrien vil ha en rask slutt på MP3-alliansen mellom Lycos og Fast. International Federation of the Phonographic Industry har anmeldt Fast for brudd på åndsverkloven.

Den internasjonale plateindustrien vil ha en rask slutt på MP3-alliansen mellom Lycos og Fast. International Federation of the Phonographic Industry har anmeldt Fast for brudd på åndsverkloven.

De internasjonale plateselskapene, som ifølge Reuters omsetter for 38 milliarder dollar årlig, jobber iherdig for å skape et alternativ til kompresjonsteknologien MP3. MP3 gjør det mulig å laste ned musikk fra Internett med tilnærmet CD-kvalitet.

Secure Digital Music Initiative (SDMI) er den alternative standarden som den etablerte industrien satser på skal tilbys de involverte aktørene både innen musikk- og IT-bransjen.

Samtidig kartlegger interesseorganisasjonene og plateselskapene omfanget av MP3-aktiviteten, ikke minst blant privatpersoner. Ifølge Reuters er MP3 det nest-mest populære søkeordet blant søkemaskinene med unntak av sex. Ved hjelp av FBI har Recording Industry Association of America (RIAA) forfulgt flere tilfeller av påstått lovbrudd både sivilt og strafferettslig.

Tre saker har endt med forlik etter at de saksøkte ble enige om å betale til sammen én million dollar hvis de noen gang i fremtiden brøt opphavsretten til RIAAs medlemmer.

Onsdag var det første gang en søkemotor ble rettslig forfulgt.

I samarbeid med amerikanske Lycos har norske Fast Search & Transfer laget en søkbar tjeneste hvor nettbrukerne kan finne fram til MP3-filer. Tjenesten er en tilpasset kopi av Fasts FTP-Search, som inntil nylig var lokalisert i Trondheim. Den nye MP3-søkemotoren er lokalisert i Boston og er å finne under hjemmesiden til Lycos.

Denne systematiske kartleggingen mener International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) bryter mot opphavsrettslige prinsipper. IFPI skriver i en pressemelding at det har vært gjort en grundig gjennomgang av MP3-filene som kan nås gjennom søkemotoren. Den viser at det knapt fantes en eneste lovlig MP3-fil som tjenesten peker til.

Både Lycos og Fast hevder at de kan nå en halv million musikkfiler gjennom sin tjeneste til enhver tid.

Det er IFPI Norge som fører saken, men også IFPI i USA vurderer å trekke partneren Lycos for retten. IFPI har en sterk medspiller i Audiosoft i Geneve som er en programvareleverandør og operatør av elektronisk distribusjon av musikk over digitale nettverk.

- Lycos/Fast-søkemotoren burde skape muligheter for de mange oppstartsfirmaene som er pionerer i forhold til den elektroniske leveransen av musikk over Internett. I stedet gjør tjenesten det motsatte: den tilbyr en tjeneste hvor nesten ingen autoriserte filer finnes. Dette er en trussel mot selskap som ønsker å bygge en blomstrende elektronisk markedsplass, sier Mike Edwards som er direktør i IFPI.

Fast-sjef Espen Brodin sier til Reuters at det ligger i søkemotorens natur å peke til det som er tilgjengelig på Internett. Dette mener han ikke er ulovlig.

- Dette er å skyte budbringeren i stedet for dem som faktisk legger filene ut på nettet, mener Brodin. Han sier til Reuters at Fast allerede er i en positiv dialog med den amerikanske plateindustrien.

Til toppen