JUSS OG SAMFUNN

Plateindustrien vil ha ISP-avgift for P2P-nedlasting

Musikkindustrien ønsker å tjene mer penger. Men ikke alle forslag om hvordan dette kan gjøres er like virkelighetsnære - til tross for at de kommer fra toppen og i full offentlighet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2003 - 14:07
Hilary Rosen.
Hilary Rosen.

Hilary Rosen, sjefen i interesseorganisasjonen for den amerikanske plateindustrien, RIAA, sa under en tale til musikkbransjen at teleselskaper og Internett-leverandører vil bli bedt om å betale for å kundene tilgang til tjenester hvor musikk utveksles gratis, for eksempel tjenester som WinMX og Gnutella.

Ifølge News.com regner musikkindustrien med et fall i omsetningen av CD-er på seks prosent i 2003, som skal være det fjerde året på rad med nedgang. Blant de viktigste årsakene, ifølge platebransje, er piratkopiering på nettet.

- Vi vil holde internettleverandørene mer økonomisk ansvarlige, sa Rosen under hennes tale ved musikkonferansen Midem i Cannes denne helgen.

- La oss innse det. De vet at det er stor etterspørsel etter bredbånd rett og slett på grunn av tilgangen på fildeling.

Les også:

John-Egil Kristiansen i Internett-leverandøren Bluecom tror dette vil kunne bli vanskelig å gjennomføre. I utgangspunktet mener han at brukere som distribuerer musikk må håndteres på samme måten som brukere som distribuerer piratkopier av programvare.

- Noen må først gjøre oss oppmerksomme på hvert enkelt tilfelle. Da tar vi kontakt med kunden og ber vedkommende stoppe distribusjonen.

Kristiansen forteller videre at det kan være aktuelt å oppgi kundeinformasjon, men da må det i hvert enkelt tilfelle foreligge en anmeldelse. Han sammenligner for øvrig selskapets ansvar for hva som distribueres med ansvaret for eksempel NetCom har for at noen planlegger en forbrytelse ved hjelp samtaler over NetComs mobilnett.

Men Rosen hadde også andre forslag. Ifølge News.com oppfordret hun de store plateselskapene til snart å lette på lisensrestriksjonene, utvikle digitale beskyttelsesmekanismer for opphavsretten til musikk, samt å investere mer i markedsføringen av abonnementsbaserte nedlastingstjenester.

Det finnes allerede slike tjenester, for eksempel Pressplay og MusicNet, men mye tyder på at de sliter med å konkurrere med gratistjenestene. Én av årsakene skal være lisensordninger som hindrer at nye låter kan distribueres online mot betaling. I tillegg fokuserer de fleste av disse tjenestene foreløpig kun på Nord-Amerika.

Men ikke hele musikkbransjen er motstandere av piratkopiering. Under musikkonferansen i Cannes skal Robbie Williams ha sagt at han mener piratkopiering av musikk er en storartet idé. Dette melder BBC.

Williams ser også ut til å fryde seg over at sjefene i platebransjen ikke ser ut til å ha den fjerneste anelse om hva som må gjøres for å forhindre piratkopiering. Han sier også at plateselskapet hans, EMI, vil hate ham for å si dette.

Det hører også med til historien at Williams er blitt betalt en stor sum på forhånd for det siste albumet, Escapology, og at EMI må selge 18 millioner kopier av platen før den går med overskudd. Ifølge BBC er det til nå blitt solgt 5 millioner eksemplarer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.