AVTALER & KONTRAKTER

Plattformbytte ble for dyrt for Nokia

Pengestrømmen fra Microsoft ville trolig ha stoppet.

Nokia-styret vurderte å erstatte Windows Phone med en annen plattform, men konkluderte med at det ville bli svært kostbart.
Nokia-styret vurderte å erstatte Windows Phone med en annen plattform, men konkluderte med at det ville bli svært kostbart. Bilde: Kelvin Ma/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. sep. 2013 - 11:40

Nokia arrangerer en ekstraordinær generalforsamling den 19. november, hvor aksjonærene skal beslutte om salget av selskapet mobiltelefon-enhet, «Devices & Services», skal selges til Microsoft for omtrent 3,79 milliarder euro.

I den forbindelse har Nokia-styret offentliggjort flere dokumenter, blant annet et langt skriv til aksjonærene om hvilke vurderinger som ligger til grunn for salgsavtalen.

Allerede i juni i fjor besluttet Nokias styre at det skulle gjøres en strategisk gjennomgang av selskapet forhold til Microsoft. I løpet av de påfølgende månedene vurderte selskapet flere ulike scenarier og strategiske alternativer. Planene om å selge mobiltelefon-avdelingen til Microsoft begynte å bli mer konkrete i februar i år, men først den 24. juli inngikk de to selskapene en ikke-bindende, skriftlig avtale. Den bindende oppkjøpsavtalen ble undertegnet den 2. september. Men det avhenger av generalforsamlingens godkjennelse.

Som en del av avtalen med Microsoft fra 21. april 2011 om bruk av Windows Phone som selskapets hovedplattform, mottatt omtrent 250 millioner dollar fra Microsoft i kvartalet, før lisensutgiftene for Windows Phone har blitt trukket fra. Fortsatt selger ikke Nokia flere Windows Phone-mobiler enn at pengestrømmen går fra Microsoft til Nokia.

Dette har etter alt å dømme hatt betydelige konsekvenser for Nokia-styrets valg av strategisk løsning.

For i dokumentet bekreftes det at styret blant annet vurderte å ta i bruk en annen plattform, enten i stedet for eller parallelt med Windows Phone.

– Mens den eksisterende, kommersielle avtalen ikke fullstendig hindrer Nokia i å utviklere og bruke andre mobiloperativsystemer, inneholder denne avtalen visse begrensninger, i tillegg incentiver for å oppmuntre Nokia til fortsatt å bruke Windows Phone som dets primære smartmobilplattform, heter det i dokumentet.

– Nokias styre vurderte nøye å avslutte den eksisterende, kommersielle avtalen og analyserte de finansielle og driftsmessige implikasjonene, inkludert de betydelige kostnadene knyttet til overgang til en ny smartmobilplattform, heter det videre.

I forrige uke dukket det opp ubekreftede meldinger om at Nokia internt har tilpasset Android til selskapets Lumia-telefoner.

Styret skal også ha vurdert å selge avdelingen til andre interessenter enn Microsoft, men konkluderte med at et salg til Microsoft ville være mest verdifullt for aksjonærene. I tillegg til kjøpesummen, skal Nokia også motta 1,65 milliarder euro som følge av en patentlisensavtale med Microsoft.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.