Plattformuavhengig Java?

Programmeringsspråket Javas fremste fortrinn er som kjent at det kjører på alle plattformer. Utviklingen av Javaverktøy til disse plattformene, derimot, resulterer i frustrerte Mac-brukere.

Programmeringsspråket Javas fremste fortrinn er som kjent at det kjører på alle plattformer. Utviklingen av Javaverktøy til disse plattformene, derimot, resulterer i frustrerte Mac-brukere.

Mac-brukere er vant til at de må være litt mer tålmodige og finne seg i å vente lenger på nyhetene enn dem som bruker andre plattformer. Dette gjelder ikke minst siste nytt innen Java-teknologi. Forrige uke kunne ivrige sjeler som kombinerer Java-programmering og Macintosh-plattformen glede seg over at Mac OS Runtime for Java (MRJ), versjon 1.5 enderlig ble tilgjengelig. MRJs Software Development Kit versjon 1.5, derimot, er ennå ikke er tilgjengelig på Apples Java-sider. Surfer du innom på jakt etter pakken får du enkelt og greit beskjed om å stikke innom senere.

Et halvt år etter at Suns Java Development Kit(JDK) 1.1 for Windows og Solaris foreligger, slippes altså MRJ 1.5 som tilsvarer JDK 1.0.2. Det er først med versjon 2.0 at MRJ vil støtte JDK 1.1. Denne versjonen skal ifølge Apple slippes tidlig i høst, men noen dato er ennå ikke kjent. Så om et par måneder vil Mac-fans forhåpentligvis kunne ta i bruk Java DataBase Connectivity (JDBC), som er Java API-er for aksess til SQL-databaser, og ikke minst støtte for JavaBeans, samt andre muligheter man til nå bare har kunnet lese om, drømme om, og utvikle på andre plattformer. Bruker du Windows 95/NT eller Sun Solaris 2.4/2.5 SPARC plattformen, kan du nå laste ned en bugfikset JDK-versjon 1.1.3 fra Suns javasider.

JDK 1.1 var i betaversjon for Windows på nettet så langt tilbake som 3. desember 1996, mens en betaversjon 2 kom 14 dager etterpå. Den enderlige versjonen kom i februar 1997. Dengang sa Eric Chu i Suns Java-avdeling,JavaSoft, at betaversonen for Mac skulle komme om et par uker og at den enderlige versjonen av JDK 1.1 skulle komme tidlig på høsten. Slik situasjonen har vært til nå, har til og med den endelige versonen av JDK for Windows- og Solaris-plattformene vært tilgjengelige før Alfa-versjonen for Macintosh.

Suns Eric Chu forteller til Javaworld at målet med Java Development Kit er å tilby implementasjon på både Windows, Mac og Solaris, men at hver implementasjon av JDK er nært knyttet til operativsystemet.

- Siden Javasoft fortsatt er en relativt liten organisasjon må ingeniørene gjøre en implementasjon om gangen." sier han.

SunSofts Java WorkShop, som ikke må forveksles med JDK, er et integrert utviklingsmiljø som kjøres oppå JDK. I betaversjon foreligger nå Java WorkShop 2.0 som kjører på JDK 1.1.2 hvor man kan lage programmer som kjører på JDK 1.1 og senere versjoner. Denne betaversjonen var tilgjengelig for Windows eller Solaris operativsystemene i juni i år. Med lanseringen av betaversjon 1.0 av WorkShop for Windows og Solaris, ble det sagt fra Sun at en betaversjon for Mac ville komme i løpet av året (1996). Nå skriver vi snart august 1997, og noen beatversjon eksisterer fortsatt ikke.

Noen lyspunkter finnes dog: Apple inngikk et samarbeid med Sun, Netscape og IBM om å bygge Java Foundation Classes, og Apple har gjort Java til en integrert part av MacOS 8 som har en innebygget Java Virtual Machine(VM), og kan kjøre Java direkte på operativsystemet uten nettleser.

MRJ 1.5 inneholder et MRJ Toolkit som gjør at Mac OS funksjonalitet kan legges inn i Java-applikasjonene. MRJ 1.5 inneholder også en PowerPC Just-In-Time (JIT) kompilator - som gjør at applikasjonene kjøres dobbelt så raskt, grafiske forbedringer, og en Apple Applet Runner som brukes til å kjøre applikasjoner.

- Dette medfører at utvikling av rene Mac-applikasjoner i Java fungerer utmerket, sier Mark Mayfield, forfatter av en rekke bøker om Java og objektorientert programmering, til Javaworld.

- Java vil være et utmerket applikasjonsspråk for Macintosh, dersom Apple nå kunne lage noen Mac-spesifikke API-er for utvikling på Mac.

Det knytter seg dessuten endel spenning til hvorvidt Microsofts satsing på Raw Native Interface (RNI), en teknologi som vil optimalisere run-time hastighet for Java-applikasjoner i et Windows-iljø, vil lykkes. Dersom implementeringen av RNI-teknologien går etter planen, kan dette bli første skritt på veien mot et splittet javamiljø som vil bringe Java et skritt videre mot Microsofts overordnede mål: "Write once, run anywhere - but run best on Windows"

Til toppen