PlayStation 2-spesifikasjonen offentliggjort

Sony offentliggjorde tirsdag de tekniske dataene for den neste utgaven av selskapets spillmaskin, PlayStation. Men du må vente lenge før du får kjøpt den i butikken her i landet.

Sony offentliggjorde tirsdag de tekniske dataene for den neste utgaven av selskapets spillmaskin, PlayStation. Men du må vente lenge før du får kjøpt den i butikken her i landet.

PlayStation er trolig den mest solgte spillmaskinen til nå. Ifølge Sony er det solgt over 50 millioner enheter siden den ble introdusert i 1994.

Men nå er tiden snart inne for en oppdatering av den populære spillmaskinen. Konkurrerende produkter, ikke minst Sega Dreamcast, har passert PlayStation når det gjelder ytelse og grafikkvalitet. Riktignok er ikke Dreamcast offisielt kommet på markedet i Europa ennå (selv om Spaceworld denne uken annonserte at de hadde noen få eksemplarer), først til høsten skal spillmaskinen lanseres utenfor Japan. Men det tar tid å lage en god spillmaskin, så det begynner nå å haste for hvis Sony fortsatt ønsker å beholde posisjonen PlayStation har i dag.

Tar man en titt på spesifikasjonene til den kommende PlayStation-utgaven, ser man at maskinen vil få gode muligheter til å hevde seg blant de konkurrerende produktene, selv om Sony antagelig ikke kommer til å slippe den nye spillmaskinen på markedet før om ett år. Det vil si i Japan. I Europa blir PlayStation 2, eller hva nå enheten vil komme til å hete, først tilgjengelig høsten år 2000.

Men til detaljene: PlayStation 2 vil få en enda kraftigere CPU enn digi.no tidligere har antydet. Prosessoren vil ha en klokkehastighet på 300 MHz, noe som er nesten ti ganger raskere enn prosessoren i dagens utgave av PlayStation. Maskinen skal utstyres med 32 MB av den raske minnetypen Direct Rambus DRAM. Maskinens flyttallsytelse, som har betydning for genereringen av blant annet grafikken, er på 6,2 GFLOPS (milliarder flyttallsoperasjoner per sekund).

Grafikkenheten i PlayStation 2 skal ha en klokkehastighet på 150 MHz. Denne er koblet til en minnebuss som har en båndbredde på 48 GB/s. Den maksimale polygonraten skal være 75 millioner polygoner per sekund.

Også lyddelen i den neste utgaven av PlayStation er kraftig forbedret. Maskinvaren støtter 48 stemmer, i tillegg støttes programmérbare stemmer i programvaren. Lyddelen støtter også 3D-lydstandarder som AC-3 og DTS.

PlayStation 2 vil få en helt ny I/O-del. Denne er basert på kjernen i dagens PlayStation-enhet, noe som faktisk også skal gjøre PlayStation 2 hundre prosent bakoverkompatibel med dagens utgave av PlayStation. Men i tillegg vil PlayStation 2 leveres med både USB- og FireWire-grensesnitt (IEEE1394). I tillegg vil enheten har egen port for PCMCIA-kort for kommunikasjon med omverdenen.

Og som ryktene lenge har hevdet, PlayStation 2 vil leveres med DVD-spiller og MPEG2-dekoder.

Til toppen