BEDRIFTSTEKNOLOGI

Playstation vil fremme IPv6

IPv6 tilbyr det nødvendige adressetallet for fremtidens Internett, men overgangen går tregt. - Mobiltjenester og spill vil framskynde utviklingen, tror IETF-formann Harald Alvestrand.

4. apr. 2001 - 14:32


IPv6 ForumInternet Engineering Task Force (IETF)Harald Tveit Alvestrand
Les også LEGG INN LENKE TIL DAGENS ALVESTRAND INTERVJU

Alvestrand forklarer den trege overgangen fra IPv4 til IPv6 med størrelsen på markedet.

- Alle store markeder er også trege. De som i dag selger IPv4, ser ingen grunn til å skifte. Derfor forventer vi nye applikasjoner og tjenester som tar det i bruk. Det er for eksempel viktig for utviklingen at Sony kjører sin spillkonsoll Playstation over IPv6 i stedet for IPv4.

På utstyrssiden er ikke IPv6 noe problem.

- Du kan laste ned IPv6 drivere fra Microsoft. I Windows XP vil de leveres som del av standardpakken. Alle nyere Cisco-rutere kan rute IPv6-pakker. Det som mangler er applikasjoner og infrastruktur. Applikasjoner krever ikke mye arbeid for å oppgraderes. I store programsystemer er det ofte snakk om bare noen få kodelinjer som må endres.

IPv6 er implementert i flere lukkede nettverk. Det er også mulig å kjøre IPv6 pakket inn i IPv4.

- Hvis leverandøren din gir deg denne muligheten, kan du tildele IPv6-adresser til alle apparatene du ønsker, og samtidig ha full tilgang til det øvrige internettet.

Overgangen er altså ikke et teknologisk problem. Det dreier seg mer om å få til en situasjon der nye populære tjenester øker presset for å oppgradere infrastrukturen.

- Jeg tror IPv6 kommer først på mobilnettet og i forbindelse med spill, eller mer generelt på ting som folk ønsker å gjøre og som ikke har vært gjort før.

Bortsett fra naturlig treghet, er det ingenting som berettiger å tviholde på IPv4. Alvestrand peker på en forenkling som IPv6 medfører.

- Alt nettutstyr får sin faste IP-adresse. Det er ikke nødvendig med lokale adresser og adresseoversettere, som man må ty til med IPv4.

Den som kjenner IPv4 vil fort kunne beherske IPv6.

- Utenom adressemengden er IPv4 og IPv6 veldig like. Den som kan IPv4 vil kjenne seg igjen i IPv6, og det er lite nytt å lære.

Det har vært stilt spørsmålstegn ved sikkerhet og personvern i forhold til IPv6.

- IPv6 påbyr en sikkerhetsimplementering. Det åpner for bedre sikkerhet enn under IPv4 der det er en stor installert base som står uten sikkerhet. Det har vært arbeidet med metoder for å omgå de personvern-spørsmålene som er reist, blant annet muligheten til å kjenne igjen et nettkort på måten pakkene sendes på. Det er utgitt en beskrivelse av dette, med anvisning om hvordan det kan omgås.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra