BEDRIFTSTEKNOLOGI

- *#%@ plugins!

Plugins til nettlesere er antakelig en nødvendighet, men må de være så lite brukervennlige?

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 1999 - 06:19

De fleste som har surfet rundt på Internett en stund, har kommet til et eller annet nettsted som krever at brukeren må laste ned ekstra funksjonalitet til nettleseren - en plugin - for at alle tjenestene på nettstedet skal kunne fungere. Eksempler på slike plugins er de som gjør at nettleseren kan vise multimediaformater som Flash, QuickTime og RealAudio.

Når en nettleserbruker kommer inn på et nettsted som tilbyr slikt multimediainnhold, og brukeren ikke har installert den nødvendige plugin-en tidligere, må installasjonsfilene til denne lastes ned. Det er antakelig ikke så mange andre måter å gjøre dette på og for brukere med tilgang til en rask linje mot Internett, er det i det fleste tilfeller heller ikke noe problem. Men for brukere med vanlig telefonmodem eller slikt, kan stadige installasjoner av plugins lett bli en lidelse.

Et problem som alle vil oppleve skjer desuten etter at plugin-en er installert. Man prøver å laste ned websiden man ønsker å se på nytt, men hva skjer? Ingen ting. For at nettleseren skal fatte at plugin-en faktisk er installert, må den startes på nytt. Husker ikke nettleseren selv hvilken webside brukeren besøkte idét programmet ble skrudd av, må brukeren enten notere URL-en til websiden eller lage et bokmerke.

Det er for meg komplett uforståelig at nettleseren ikke kan finne ut hvilke plugins som er tilgjengelig uten å måtte startes på nytt. Enten ved at den stadig sjekker dette automatisk, eller ved at det finnes en menyfunksjon som får nettleseren til å skanne en gitt katalog etter slike programsnutter.

Jeg innrømmer likevel at dette kanskje ikke er det største problemet i verden, men har vi ikke nok problemer fra før av om ikke vi skal få noen totalt unødvendige fra leverandørene av nettleserne også? Resultatet av dagens løsning er jo at mange rett og slett dropper nedlastingen og installasjonen av plugin-en (kanskje websiden også, hvis ikke annet er mulig). Og det var vel ikke hensikten da plugins ble innført i webteknologien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.